Kanta-Häme

Kehysriihen päätöksen toivotaan vauhdittavan vuokra-asuntotuotantoa

Rakennusteollisuus on ilahtunut hallituksen linjauksesta tukea vuokra-asumisen rakentamista.

Muun muassa määräaikaisen takauslainamallin sekä käynnistysavustusten uskotaan rohkaisevan erityisesti yksityisiä rakentajia vuokra-asuntotuotannon pariin.

– Esitetyt mallit vuokra-asuntotuotannon vauhdittamiseksi ovat sellaisia, jotka tuovat kevään ja nostokurjet työmaille. Ne tarjoavat ratkaisuja sekä asuntomarkkinoiden nopeaan elpymiseen että pitkäjänteiseen, kysyntää vastaavan tuotannon varmistamiseen, uskoo Rakennusteollisuusliiton toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Rakennuskulut katettava vuokrilla

Hämeenlinnassa vuokra-asuntojen tuotanto on ainakin toistaiseksi hyvin maltillista.

Kaupungin kehittämispäällikkö Juuso Heinisuo kertoo, että vuokra-asuntoja rakennetaan, mutta lisääntynyt tuotanto vaatisi vauhdikseen poliittista päätöstä.

Toimitusjohtaja Matti Riekkola Hämeenlinnan asunnoilta kertoo, että uusien vuokra-asuntojen neliöhinta tuotannossa maksaa 2500–3000 euroa neliöltä.

– Kun yrityksen pitäisi sellainen laina sitten maksaa järkevässä ajassa takaisin, on vaikea ymmärtää että siinä yhtälössä saataisiin markkinoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Pienet ja edulliset menevät nopeasti

Turuntielle suunniteltujen pienten vuokra-asuntojen rakentaminen etenee Riekkolan mukaan aikataulussa. Valmista tulisi näillä näkymin vuonna 2016.

– Kolmioita on vapaana tasaisesti, mutta pienistä vuokra-asunnoista on jatkuva pula, Riekkola sanoo.

Tällä hetkellä esimerkiksi Newsec markkinoi vuokra-asumisen uudiskohteita moottoritien katteella. Toukokuussa muuttovalmiit kaksiot ja kolmiot Goodmanin kainalosta eivät kuitenkaan irtoa ihan pikkurahalla.

Asuntojen neliöhinta liikkuu noin 16 euron tuntumassa – siis lähes samalla tasolla pääkaupunkiseudun hintojen kanssa.

Yksi syy vuokrarakentamisen innottomuuteen saattaa Riekkolan mukaan olla myös se, ettei Hämeenlinnan seudun asuntotarpeesta ole selkeää kuvaa.

– Esimerkiksi viime vuonna asukasluku ei juurikaan lisääntynyt.

Yksin rakennuttajasta kiinni

Asuntorakentamisen suurimpana esteenä pidettyyn tonttipulaan hallitus otti myös entistä tiukemman kannan. Kuntia velvoitetaan sanktioiden avulla huolehtimaan riittävästä tonttivarannosta.

– Asuntojen tarjonnan lisääminen tuottaa myös verotuloja, sillä noin 40 prosenttia asuntorakentamiseen sijoitetuista euroista kuluu veroihin ja veronkaltaisiin maksuihin, Tarmo Pipatti muistuttaa.

Juuso Heinisuo kertoo, että tällä hetkellä vapaita tontteja Hämeenlinnassa on kaiken kaikkiaan 272. Sitä, mitkä yritykset tontteja ovat varanneet ja minkälaisia taloja niille suunnitellaan rakennettavan, Heinisuo ei tiedä.

– Rakennuksen hallintomallilla ei ole merkitystä rakennuksen lupavaiheessa, eikä sitä ei myöskään erikseen kirjata lupavaiheessa. (HäSa)