Kanta-Häme

Kehystämö Raami Daamit muutti Verkatehtaalle ja laajensi toimintaansa kahvilalla ja gallerialla

Kehystämö Raami Daamien yrittäjä Anu Halmeniemi uhkuu intoa.

Hän muutti 45 neliömetrin tiloista Kauppapaikka Tavastilasta kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalle entisiin Linnan Pyöräverstaan tiloihin. Toimitila kasvoi lähes nelinkertaiseksi.

– Sain isommat tilat edullisemmin. Enää ei tarvitse vetää koko ajan vatsaa sisälle ja miettiä missä kulmassa noita kolmemetrisiä listoja pyörittelee.

– Ja onhan tämä Verkatehdas miljöönä enemmän omiaan kehystämölle kuin kauppakeskus. Tällä alueella on tosi dynaamisia ihmisiä. Täällä on hyvä hengittää ja olla, Halmeniemi hehkuttaa.

Uudet tilat antoivat myös tilaisuuden panna pystyyn pieni 18 neliön taidegalleria.

– Galleriatiloista on kaupungissa kova pula. Meille kynnys tulla ja päästä on matala. Lähinnä otan tänne ammattitaiteilijoita. Galleria on varattuna tämän vuoden loppuun asti.

Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Ensimmäinen, Mari Isotalon kissamaalauksia esittelevä Miau!-näyttely on tosin esillä kaksi kuukautta elokuun loppuun. Syyskuun taiteilijana on Tarja Martiskainen.

Toinen uudistus on kahvilan avaaminen.

Moni ehti jo harmitella Pyöräverstaan lähdettyä, että kahvila häipyi samalla.

– Asiakkaat kysyivät jo ennen muuttoa, että kai sinä laitat sinne myös kahvilan. Aluksi ajattelin, että en, mutta kun kaikki vain kysyivät koko ajan samaa asiaa, ajattelin, että mikä ettei.

Halmeniemi ei halunnut mitään trendikahvilaa.

– Tuolit ja pöydät ovat vanhoja ja eri paria. Kahvikupit ovat posliinisia ruusukuppeja, ja nekin kaikki eri paria, ja pöydissä on pöytäliinat. Halusin, että kahvila on lämmin ja kotoisa ja että tänne on kiva tulla. Suurin osa kävijöistä on ollut ihan haltioissaan.

Toistaiseksi Anu Halmeniemi on pyörittänyt kahvilaa itse, mutta syyskuun alusta itsenäisenä yrittäjän aloittaa brasilialaissyntyinen Roberta Decat-Lund, jolla on vankka kokemus alasta Helsingissä.

– Hän on iloinen, sosiaalinen ja herttainen ihminen! Luulen, että meille tulee oikein hyvä fiilis tänne.

Halmeniemi huomasi pian, ettei pysty täysimääräisesti hoitamaan sekä kehystämöä että kahvilaa.

– Luulin olevani superihminen ja ajattelin, että kahvila menee siinä ohessa, mutta kyllä sitä pitää tehdä sydämestään eikä vain toisella kädellä. HÄSA

Näyttely: Miau! Mari Isotalon kissamaalauksia. Raamidaamit. Verkatehdas (Viipurintie 4, Hämeenlinna). Avoinna ma–pe klo 11–17 ja la klo 10–14.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic