Kanta-Häme

Kehysten entisöinti on hidasta, mutta mukavaa

Hauhon Eteläisissä asuva Anika Korpimaa työskenteli pitkään ravintola-alalla, mutta työpaikan sulkeminen pisti hänen urasuunnitelmansa uusiksi.
 
– Tilanne alan työmarkkinoilla on sellainen, että ikä alkoi tulla vastaan, Korpimaa kertoo.
 
– Minulla itselläni ei ollut ensin oikein minkäänlaista ideaa jatkosta, mutta äitini tunsi Hämeenlinnassa kehystysliikkeitä pitävän Riitta Mikkolan, joka oli lopettelemassa uraansa.
 
Varsinkin kehysten entisöintiä ja kultausta osaavalle henkilölle oli tulossa seudulle tilausta.
 
Kaksi vuotta opiskelua
 
Korpimaa hankki tarvittavat taidot koulutuskeskus Salpauksessa, josta hän valmistui kahden vuoden opiskelun jälkeen artesaaniksi viime toukokuussa. Ennen valmistumistaan hän suoritti työharjoittelujaksot Riitta Mikkolan Kehys-Taiteessa Hämeenlinnassa ja Konservointi & Kultaus Firenzessä Helsingissä.
 
– Sain Helsingissä hyvin tärkeää oppia ja saan edelleen aina tarvittaessa hyviä neuvoja Suvi von Esseniltä.
 
Taidekehys Anika aloitti toimintansa Korpimaan kotitalossa Tuuloksentien varrella 1. heinäkuuta. Yritys tarjoaa normaalin kehystyspalvelun lisäksi vanhojen raamien entisöintiä kultausta.
 
– Olen aina tykännyt tehdä töitä käsilläni ja kehysten entisöinti on kivaa, vaikkakin aikaa vievää työtä, Korpimaa sanoo.
 
– Työ tehdään hitaasti kerros kerrollaan käyttäen alkuperäisiä, vanhoja materiaaleja eli esimerkiksi liitujauhoa sekä jänis- ja luuliimaa. Kehykset säilyvät kauemmin, kun niihin ei laiteta mitään vieraita aineita.
 
Rohkeutta valintoihin
 
Oma lajinsa on vitriinikehysten tekeminen, joka vaatii Korpimaan mukaan erityisen paljon värisilmää. Vitriineihin voi laittaa melkein mitä tahansa piirroksista ja muistoesineistä soittimiin tai vanhoihin tennistossuihin.
 
Ihmisten maku taulunkehysten suhteen on edelleenkin melko konservatiivinen. Korpimaa arvelee, että ihmisillä ei ehkä ole tietoa kaikista mahdollisuuksista.
 
– Kyllä tällä alalla asiakkaiden toivomusten mukaan mennään, mutta heitä voi hienovaraisesti rohkaista kokeiluihin.
 
– Tärkeätä on myös tietää, millaiseen ympäristöön teos ripustetaan. Peruskehykset sopivat yleensä paikkaan kuin paikkaan, mutta usein unohdetaan, että kehys on parhaimmillaan tärkeä osa taideteosta.
 
Nettisivut osoitteessa www.taidekehysanika.fi
 

Päivän lehti

27.5.2020