Kanta-Häme

Keikkarikollisuus kasvaa

Entistä useammin omaisuusrikoksen tekijä on ulkomaan kansalainen.

Kanta-Hämeessä rikoksen tekijöistä 13 prosenttia on ulkomaalaisia. Vuonna 2011 vastaava luku oli 11 prosenttia.

Oikeuspoliittisen tutkimuskeskuksen mukaan Suomessa tilapäisesti oleskelevien ulkomaalaisten tekemien rikosten määrä on kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana ja ohittanut maahanmuuttajien tekemien rikosten määrän. Ulkomaalaisten, tilapäisesti Suomessa oleskelevien määrää ei tiedetä.

Invaasio Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen poliisin rikosylikonstaapeli Timo Järvenpää kertoo, että muutamana kesänä poliisia ovat työllistäneet Baltian maista tulevat arvometalleja varastelevat rikolliset.

Esimerkiksi viime kesänä kiinni jääneet liettualaiset asuntomurtojen tekijät teettivät paljon työtä. Jutuissa oli kaikkiaan epäiltynä kymmenen liettualaista, jotka tekivät kymmeniä asuntomurtoja varastaen pääasiassa koruja.

– Laajamittainen invaasio oli meille uutta. Se varmasti tulevina vuosina lisääntyy, uskoo Järvenpää.

Baltian maista onkin lisääntynyt tapa tulla maahan tekemään sarja rikoksia ja sitten häipyä saaliin kanssa kotiin.

Rikosylikonstaapeli on tyytyväinen siihen, että ulkomaalaiset asuntomurtajat saatiin kiinni. Kuitenkin puolet Kanta-Hämeen asuntomurroista jäi selvittämättä. Sitä ei tiedetä, kuinka paljon selvittämättömistä asuntomurroista on ulkomaalaisten tekemiä.

Poliisin työssä ulkomaalaiset epäillyt työllistävät enemmän kuin suomalaiset epäillyt. Alustavan puhuttelun voi tehdä englanniksi, mutta viralliset kuulustelut on tehtävä asianomaisen omalla äidinkielellä.

– Viime kesänä oli hankala saada liettuan kielen tulkkeja. Kuulustelut riippuivat aina tulkkien aikatauluista.

Timo Järvenpään mukaan ulkomaalaiset rikolliset tietävät hyvin oikeutensa.

Ulkomaalaisuus on ominaisuus

Miksi sitten ulkomaalaisten tekemiä rikoksia tilastoidaan?

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelija Hannu Niemi sanoo, että ulkomaalaisuus on samanlainen ominaisuus siinä kuin sukupuoli, ikä tai asuinpaikkakin.

Niemi sanoo, että asia kiinnostaa yleisesti ja myös päätöksenteossa tilastoista voi olla hyötyä. Ulkomaalaiset eroavat myös statukseltaan valtaväestöstä.

– Heidän rikoksen tekoalttius tai rikoksen uhriksi joutumisen alttius voi olla erilaista kuin kantaväestön. He tulevat erilaisista oloista ja heitä voi kohdata huono-osaisuus helpommin kuin suomalaisia.

Esimerkiksi maahanmuuttajat joutuvat väkivaltarikosten uhriksi suhteellisesti useammin kuin suomalaiset. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic