Kanta-Häme

Keinuparkkia tarjotaan taas verkatehtaalaisille

Verkatehtaan eri toimijoilla on mahdollisuus päästä käsiksi niihin 50 pysäköintipaikkaan, joiden ostoon Keinuparkin pysäköintitalosta Hämeenlinnan kaupunki on varautunut ensi vuoden budjetissaan.

Verkatehdas oy ja Hämeenlinnan Pysäköinti oy järjestävät Verkatehtaan toimijoille asiasta perjantaina infotilaisuuden.

– Verkatehdas oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor on selvittänyt, minkälainen tarve eri tahoilla on työmatkapysäköintiin ja onko heillä halukkuutta maksaa paikoista. Infon jälkeen olemme viisaampia, miltä pysäköintitarve näyttää, kertoo toimitusjohtaja Raili Salminen Linnan Tilapalvelut -liikelaitoksesta, joka on vuokrannut toimijoille kaupungin omistaman kiinteistön tiloja.

Verkatehdas oy omistaa alueelta elokuvakeskuksen ja teatteritalon.

Jos eri toimijat hankkivat autopaikkoja, ovatko ne työntekijöille ilmaisia?

– Niin, pystyvätkö toimijat sponssaamaan omien työntekijöidensä paikkoja vai eivät? Verkatehtaalla toimivilla ei varmaan paljon budjetissaan varaa ole. Aika teoreettista on, että toimijat itse vuokraisivat autopaikat ja sitten perisivät niistä vähän pienempää vuokraa työntekijöiltään, Salminen näkee.

Hämeenlinnan Pysäköinnin toimitusjohtaja Jarmo Kulmala ei ota kantaa siihen, mitä kaupungin ostamille 50 autopaikalle käy.

– Se on Verkatehtaan alueen hallinnoinnista vastaavien eli Verkatehdas oy:n ja kaupungin asia.

Astor kehottaa Keinuparkin käyttöön

Verkatehdas oy on jo hankkinut Keinuparkista vuosisopimuksella kymmenen pysäköintipaikkaa, joita kaikkien 19 työntekijän on mahdollista käyttää joka päivä ympäri vuorokauden. Yhden paikan hinta alveineen on 800 euroa vuodessa. Yhtiö maksaa paikat.

”Muutamalla muullakin” Verkatehtaan toimijalla on Jouko Astorin mukaan Keinuparkista sopimuspaikkoja.

– Lähiaikoina lähialueiden (ilmaisessa) pysäköinnissä tapahtuu paljon muutoksia. Nyt toimijoiden kannattaisi harkita vuosipysäköintisopimusta Keinuparkissa, josta on saatavilla kohtuullisin kustannuksin pysäköintituote, joka on käytössä 24/7, Astor kuvailee.

Ilmainen pysäköinti hiekkakentällä entisellä Säästökarien tontilla Vanajantien alussa tulee maksulliseksi, kuten myös Hämeensaaren parkkipaikat. Samoin käy terveyskeskuksen lähellä oleville parkkipaikoille. Kaikkiaan Vanajaveden rantamaisemissa maksullisiksi muuttuu 190 paikkaa.

Yksi ongelmista oli Astorin mukaan siinä, että Keinuparkin valmistuminen viivästyi kaksi vuotta, ja siinä ajassa Verkatehtaalla työskentelevät oppivat pysäköimään muualla – aluksi jopa asiakaspaikoiksi tarkoitetuilla paikoilla, kunnes niihin tuli aikarajoitus. Silloin työntekijät alkoivat hyödyntää lähialueiden ilmaisia parkkipaikkoja.

– Keinuparkin palvelutuotteet olivat myös aluksi ylihinnoiteltuja eivätkä vastanneet kysyntää, Astor muistelee.

Tontilla nyt riittävästi paikkoja

Kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala kertoo, että Hämeenlinnan Tilapalvelut on hakenut Verkatehtaalle kuukauden sisällä muutoslupaa rakennusluvalle koskien autopaikkojen määrää.

Rakennusluvassa oli alun perin osoitettu, että kaikkia asemakaavassa velvoitteena vaadittuja autopaikkoja ei pystytä tontilta osoittamaan. Ne olisi pitänyt hankkia rasitteena jostain muualta, käytännössä Keinuparkista.

– Nyt, kun Verkatehtaalle haettiin muutoslupaa ja pystyttiin osoittamaan tarvittavat 228 plus kaksi ylimääräistä autopaikkaa, tilanne muuttui. Koska rakennusvalvonnan vaatima määrä autopaikkoja mahtuu omalle tontille, ei paikkoja enää ole pakko Keinuparkista ostaa, Malviala sanoo.

– Toinen kysymys on, että paikat eivät aina riitä, jos Verkatehtaalla on isoja tilaisuuksia. Mihin autot sitten viedään? hän kysyy.

Jouko Astor kertoo, että tontilla sijaitsevista 230 autopaikasta 17 on vuokrattu Verkatehtaan toimijoille, loput ovat asiakaspaikkoina.

Paikkavelvoitteen täyttyminen ei kuitenkaan poista työpaikkapysäköinnin ongelmaa. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020