Kanta-Häme

Keisarin Makasiini lähtee mukaan kirppiskilpaan

Aulangontien vanha viljamakasiini herää vihdoin henkiin maanantaina, kun kirpputori Keisarin Makasiini avaa ovensa.

Kirpputorille on varattu junaradan kyljessä sijaitsevasta makasiinista noin 300 neliön verran tilaa.

Vuokrasopimus on tehty toistaiseksi viime kesänä, ja yrittäjien mukaan tarkoitus on luoda tiloihin pitkäaikaista kirpputoritoimintaa.

– Myyntipöytiä on yhteensä 120. Tarkoitus on myös laittaa asiakkaita varten ilmoitustaulu, jolla voi myydä esimerkiksi huonekaluja, yrittäjät Sami Lehti ja Jukka Ketonen kertovat.

Shoppailu siirtyi kirppareille

Kurjasta taloustilanteesta huolimatta kuluttaminen ei juurikaan ole vähentynyt.

Muotoaan se kyllä on muuttanut, sillä vähittäiskaupan ja kuluttajan välisestä toiminnasta on siirrytty yhä enemmän kuluttajien väliseen kaupankäyntiin, kertoo viimevuotinen Suomalaiset ja verkkokauppa 2013 -tutkimus.

Myös Lehti ja Ketonen uskovat, että vallitseva taloudellinen tilanne heijastuu ihmisten kulutustottumuksiin. Siksi se, että pelkästään kantakaupungin alueella on yksitoista muuta kilpailevaa yritystä, ei kaksikkoa juurikaan huoleta.

– Kirppareilla kiertelystä on tullut buumi ja harrastus. Ekologisuus kiinnostaa, eikä hyvää ja ehjää tavaraa haluta turhaan heittää roskiin, Ketonen huomauttaa.

Pöytien järjestely henkilökunnan vastuulla

Kirpputoribisnes on yrittäjille ensimmäinen laatuaan. Lehti ja Ketonen työskentelevät molemmat tahoillaan toisaalla, joten Keisarin Makasiiniin on palkattu kaksi täyspäiväistä työntekijää.

Valttikorteikseen yrittäjät nimeävät hyvän asiakaspalvelun sekä kauniin, historiallisen ympäristön.

– Miljöö oli meidän mielestämme ideaali juuri kirpputorille. Olemme yrittäneet tuoda Makasiinin historiallista tunnelmaa myös remontoituihin sisätiloihin, Ketonen sanoo.

Hyvä asiakaspalvelu tarkoittaa ainakin sitä, että Keisarin Makasiinin työntekijät pitävät asiakkaiden pöydät siisteinä ilman erillistä maksua. Näin ollen asiakkaalle riittää käydä tuomassa tavarat sekä jakson lopuksi tyhjentää pöytä.

Makasiinin remontti edelleen kesken

Venäjän entiseen viljamakasiiniin on suunniteltu asuin-, liike- ja toimistotilojen rakentamista. Noin 4 000 neliön kokoisen makasiinin omistaa Kattomestarit oy Rakennusyhtymä, joka on hakenut kaupungilta remonttia varten asemakaavamuutosta.

Nykyisessä asemakaavassa tontti on osoitettu varastorakennusten korttelialueeksi.

– Syyskuussa kiinteistössä on tehty tavanomaisia huoltotöitä ja kunnossapitoa. Nyt odotellaan uuden asemakaavan vahvistusta, kertoo rakennusyhtymän toimitusjohtaja Matti Hanhivaara.

Makasiini on rakennettu 1860-luvulla ja se on Museoviraston suojelema rakennus.

Kirpputoriyrittäjät toivoisivat naapurikseen esimerkiksi lasten leikkipaikkaa.

– Se palvelisi sekä meidän että viereisen kuntokeskuksen asiakkaita. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic