Kanta-Häme

Keitä lammas mureaksi ja meheväksi

Panagiotis Metaxakis nostaa palan lihaa lautaselle ja asettelee viereen artisokkaa.

Kokki on valmistanut tarjolle lammasta, joka on keitetty vihannespadassa. Reseptin niksi on keittolämpötilassa, joka vaihtelee matalasta keskilämmölle ja takaisin matalalle.

Lämpötilan vaihtelu tekee lihasta mureaa, mutta pitää sen samalla koossa.

Kreetalta, Heraklionista kotoisin oleva Metaxakis on itseoppinut kokki, joka aloitti taitojen hiomisen isoisänsä perinteisestä tapasravintolasta.

– Voi sanoa, että kasvoin ravintolassa.

Nyt Panagiotis Metaxakis isännöi ravintolaansa Suomessa Seinäjoella.

Lammasta ja kasviksia

4 hengelle 4 rkl oliiviöljyä

n. 1,5 kg lampaan luuton paisti (pakastettu)

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 laakerinlehteä

4 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl oreganoa tai timjamia

1/4 tl juustokuminaa

1 purjosipuli

1 tomaatti

1 roomansalaatti

200 g tuoretta pinaattia

400 g artisokkaa (marinoimatonta, öljyssä)

2 kananmunaa

1 sitruuna

Anna pakastetun lampaan paistin sulaa jääkaapissa pari päivää. Pilko sulanut liha noin nyrkin kokoisiksi (150 g) paloiksi.

Laita syvään kattilaan oliiviöljy. Lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, valkosipulit, paloiteltu lammas sekä kaikki mausteet. Laita kattila levylle miedolle lämmölle.

Kun neste kiehuu, lisää 1 desilitra vettä. Kun ruoka kiehuu uudestaan, poista pinnalle muodostunut vaahto ja lisää n. 2,5 desiä vettä. Laita kansi päälle ja jätä kiehumaan tunniksi välillä sekoitellen.

Pese kasvikset, paloittele salaatti, tomaatti ja pinaatti. Leikkaa purjosipuli isohkoihin osiin.

Kun ruoka on kiehunut tunnin, laske levyn lämpöä matalammalle vartiksi, jonka jälkeen nosta lämpöä uudelleen. Lisää kasvikset (ei artisokkaa) ja jätä kiehumaan 30–45 minuutiksi välillä sekoittaen.

Lisää lopuksi artisokat ja sammuta levy.

Riko munat erilliseen astiaan ja vispaa ne vispilällä (1 tl maissitärkkelystä auttaa, että munat eivät mene kokkareiseksi). Lisää kattilasta 2 desiä lampaan keittolientä hitaasti munaseoksen joukkoon koko ajan vispilällä sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää liemellä jatkettu munaseos takaisin kattilaan kevyesti sekoittaen.

Lisää kattilaan lopuksi puristetun sitruunan mehu.

Jos haluat erikseen keiton esimerkiksi alkuruuaksi tai myöhemmin syötäväksi, voit ennen kun kaadat munaseoksen kattilaan, nostaa lihat ja kasvikset pois ja ottaa liemen talteen.

Jogurttinen kevätsalaatti

100 g maustamatonta jogurttia

4 rkl oliiviöljyä

4 rkl vaaleaa balsamicoa

1/4 tl suolaa

1/4 tl sokeria

roomansalaatti

1 vihreä paprika

1 päärynä

5 mintunlehteä

1 granaattiomena

Pese ja paloittele salaatti, paprika, päärynä ja mintunlehdet. Kaavi granaattiomenasta siemenet. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää siemenet viimeiseksi. Koristele salaatti muutamalla mintunlehdellä.

Appelsiinimilfei omenatäytteellä

1 paketti (500 g) voitaikinaa

Omenat:

4 omenaa

50 g voita

50 g vaniljasokeria

ripaus kanelia

Kreemi:

2 dl appelsiinimehua

4 kananmunaa

200 g valkosuklaata

1 l maitoa

100 g voita

5 rkl maissitärkkelystä

100 g sokeria

50 g vaniljasokeria

Laita uuni 160 asteeseen. Leikkaa sulatettu voitaikina paloiksi. Laita taikina uuniin noin 50 minuutiksi, kunnes palat ovat kohonneita ja vaalean ruskeita.

Leikkaa kuoritut omenat pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kattilaan voin, sokerin ja kanelin kanssa. Kuumenna nopeasti.

Kun seos kiehuu, laske levy matalalle lämmölle ja laita kansi kattilan päälle. Jätä liedelle noin 20 minuutiksi välillä sekoittaen.

Laita toiseen hieman isompaan kattilaan maito, sokerit ja voi. Kun seos on lämmintä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Sekoita suurusta varten toisessa astiassa maissijauho ja munat keskenään. Lisää toisesta kattilasta 2 desiä suklaamaitoa munaseokseen koko ajan sekoittaen. Laita munamaitoseos takaisin kattilaan nopeahkosti sekoittaen ja jatka sekoittamista, kunnes seos on paksua. Lisää appelsiinimehu, sekoita hyvin. Ota pois liedeltä, mutta sekoittele välillä.

Tee viilentyneestä voitaikinasta murusia ja jaa ne kahteen yhtä suureen osaan. Levitä puolet muruista tarjoiluastian pohjalle ja lusikoi kreemi murusten päälle. Levitä loput muruset päälle. Ripottele päälle tomusokeria. Laita tunniksi jääkaappiin.

Leikkaa annoksiin, laita karamellisoituja omenoita päälle.

Voit myös tehdä annokset paistetuista voitaikinapaloista (ilman murustamista) täyttämällä ne kreemillä ja omenoilla.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic