Kanta-Häme

Keittiö halutaan nytmustaa, harmaata ja valkoista

Ruskea on saanut väistyä keittiön suosikkivärinä mustan, harmaan ja valkoisen tieltä.

– Näin on ollut jo jonkin aikaa, kalustesuunnittelija ja -myyjä Maria Mäenpää Juliska Kalusteista, kertoo.

Keittiöön valitaan nyt myös usein sileätä pintaa. Tosin makuasiat vaihtelevat, sillä niitäkin on paljon, jotka haluavat klassista tyyliä ja sävytettyä puupintaa oviin. Myös mattapinta on tullut taas takaisin.

– Kaapistoihin halutaan mekanismeja aikaisempaa enemmän, esimerkiksi ylöspäin aukeavia seinäkaapin ovia ja ulostulevia vaunuja. Keittiön toimivuudelta vaaditaan yhä enemmän ja siihen ollaan valmiita myös satsaamaan, Mäenpää sanoo.

Tasopintana suosittua on kivi, mutta yhtä lailla puu ja laminaatti pitävät pintansa.

– Vaihtoehtoja keittiön pinnoiksi on aivan älyttömästi. Joka makuun löytyy varmasti jotakin. Myös vetimien ja helojen valikoima on suuri. Toisaalta moderniin tyyliin nykytrendinä on, että kaapistoissa ei ole ollenkaan vetimiä, Mäenpää kertoo.

Keittiön sisustaminen ei ole iästä kiinni. Mäenpään mukaan vanhempi ihminen voi valita modernin kaapiston ja nuori taas haluta kotiinsa retroa.

– Ehkä ennen varttuneempi väki haki holvikaarta ja nuori modernia, enää ei ole niin. Trendeissä väri on selvä piikki, muuten tyylit menevät koko ajan laidasta laitaan, Mäenpää sanoo 16 vuoden työkokemuksellaan.

Mittojen mukaan

Mäenpää suunnittelee asiakkailleen keittiöitä yksilöllisesti, jokaisen kodin omien mittojen mukaan. Hämeenlinnassa keittiökalusteita valmistava Juliska tekee yhä mittatilaustöitä, vaikka monet muut valmistajat ovat niistä luopuneet.

– Yritämme tehdä oikeasti toimivia keittiöitä koteihin. Se on se tärkein juttu. Suunnittelijana minun pitää päästä asiakkaan pään sisään, jotta keittiöstä tulee hänen näköisensä ja hän on siihen tyytyväinen.

Liukuovia

Juliska valmistaa myös liukuovia, joissa niissäkin on valtava määrä vaihtoehtoja. Niiden pinnat voi yhdistää keittiön kaapistoon sopiviksi.

– Pystymme valmistamaan kaikista kalusteovien malleista liukuovia. Eniten ovissa käytetään kuitenkin lasia ja peilejä, Mäenpää kertoo.

Alkaneesta syksystä Mäenpää ennakoi keittiökalusteiden ja liukuovien myynnissä hieman rauhallisempaa kuin pari aiempaa vuotta olivat, jolloin suunnittelijankin piti painaa ympäri pyöreätä päivää. Töitä riittää silti yhä hyvin. Juliska tekee paljon keittiöitä myös uudiskohteisiin, kuten valmistuviin rivitaloihin.

Mäenpää korostaa, että myös yksittäiset pienet asiakkaat ovat yritykselle tärkeitä.

– Meiltä ei tarvitse aina ostaa koko keittiötä, vaan voi tulla hakemaan vaikka vain yhden saranan tai listan, hän sanoo.