Kanta-Häme

Keittiöpuutarhaan vinkkejä yli 200 vuoden takaa

Gabriel tulee takaisin, nimittäin kirjana Hauhon kesätorille. Näin tiedottaa Hauhon Rouwasväenyhdistys, joka kerää kirjatempauksellaan rahaan Hauhon historian kolmannen osan julkaisuhankkeeseen.

Rouwasväen aktiivi Leni Lustre-Pere kertoo, että yhdistys myy vuonna 1804 ilmestynyttä Keittiökasveja kotitarpeeseen, Brinkhallin puutarhaopas -nimistä julkaisua, jonka kirjoittaja on Gabriel Bonsdorff (aateloituna von Bonsdorff). Gabrielin isä oli Hauhon kirkkoherrana vuosina 1780–1803 toiminut Peter Bonsdorff eli kansan suussa Puustolppi.

Akateeminen monilahjakkuus

Gabriel Bonsdorff (1762-1831) opiskeli Turun akatemiassa luonnontiedettä, kieliä ja filosofiaa. Filosofian kandidaatin tutkinnon aiheena olivat Hämeessä käytetyt linnustustavat. Hän jatkoi opintojaan Uppsalan yliopistossa, ja hänet nimitettiin 24-vuotiaana Turun akatemian luonnonhistorian professoriksi.

Myöhemmin hän siirtyi lääketieteelliseen tiedekuntaan, jossa hänen vastuulleen tuli anatomian, kirurgian ja synnytysopin professuuri. Myöhemmin hänestä tuli myös Turun akatemian ensimmäinen eläinlääketieteen professori. Hän myös sai lääketieteellisistä ansioistaan ensimmäisenä Suomessa arkkiaatterin eli arkkiatrin arvon.

Gabriel Bonsdorff lahjoitti Turun akatemialle kokoelmansa, johon kuului yli 6 000 kasvia, yli 4 000 hyönteislajia, muutama tuhat mineraalinäytettä ja satoja kotilolajeja, fossiileja, alkueläimiä ja oralleja. Kokoelma tuhoutui täysin Turun palossa vuonna 1827, vain kultareunainen kokoelmaluettelo säästyi.

Sonda oli arvokasta

Gabriel Bonsdorff asui Turussa Brinkkalassa. Hän hankki itselleen myös maaseutuasunnon eli Brinkhallin kartanon sivutiloineen. Brinkhallissa hän kokeili ajan hengen mukaista puutarhaviljelyä, ja kirjoitti kokemuksistaan oppaan.

Monille Turun Kakskerrassa sijaitseva Brinkhall on tuttu tv-sarja Hovimäen miljöönä.

Suomalainen Kirjallisuuden Seura julkaisi vuonna 2012 Bonsdorffin oppaasta suomenkielisen, Irma Lounatvuoren toimittaman version. Puutarhanhoito-ohjeet yli 200 vuoden takaa ovat edelleenkin käyttökelpoisia ja kasvivalikoima monipuolisuudessaan nykypuutarhureiden siemenluetteloiden veroinen.

Noin 100-sivuisessa kirjasessa on tietoa sekä puutarhan perustamisesta ja maan muokkauksesta että omat lukunsa muun muassa kaaleista, juureksista, sipuli-, lehti-, kurkku- ja maustekasveista.

Leni Lustre-Pere arvelee, että koko ajan isolla alkukirjaimella kirjoitettu Sonda kertoo lannoituksen tärkeydestä. Bonsdorff kirjoittaa myös kasvien käytöstä lääkkeenä.

Ensimmäinen Pikkutori-tapahtuma järjestetään Hauhon puukoulujen piha-alueella lauantaina 14. kesäkuuta. (HäSa)