Kanta-Häme

Kello vaihtui kultahippuihin

Tuija Tunturi teki ratkaisevan siirron elämässään sulkiessaan Hätilän kahvilansa ovet vuonna 1999. Saman askeleen otti hänen miehensä Heikki Alutoin; pitsojen pyöritys Nummella sai jäädä.
 
Kaksikon voimannäytteenä syntyi yritys, jonka toiminta-ajatus on järjestää muun muassa matkailu- ja virkistystoimintaa.
 
– Alun perin kaavailimme Kultavirta-nimeä, liittyen harrastukseeni sekä kullan ja mineraalien myyntiin. Virta taas olisi tullut Heikin sähköalan koulutuksesta, Tunturi kertoo.
 
Kultavirta oli kuitenkin suojeltu sukunimi, joten uusi yritys ristittiin tasan 15 vuotta sitten Kultaperhoksi. Nykyään yritys pitää sisällään Aulangon Kievarin ravintolan, leirintäalueen ja Lomakylän, Virala Campingin sekä uimahallin Molskis-kahvilan toiminnan.
 
Kaksikko päätyi pyörittämään Aulangon alueen matkailua kevyen ketunlenkin kautta.
 
– Muutimme vuonna 2004 Etelä-Afrikkaan, jossa järjestimme pakettimatkoja ja kaupunkikierroksia Kapkaupunkiin.
 
Puolitoista vuotta myöhemmin Hämeenlinnan kaupunki haki yhteistyökumppania Aulangon Heikkilään.
 
– Silloin oli toimittava nopeasti, sillä mahdollisuus oli kerran elämässä -laatua. Iloksemme voitimme tarjouskilpailun, pakkasimme tavarat ja palasimme Hämeenlinnaan.

Yrittäjä ei tiukua tuijota

Tunturi on paitsi riemuinnut alan aallonharjoista, myös sisuuntunut mahalaskuista.
 
– Heikkilän lomakylän toiminnan aloitus oli makea juttu, vaikka vielä 2005 se oli karmaisevassa kunnossa. Asuimme siellä kaksi vuotta, aika kului kunnostaen.
 
Toiminta laajeni neljä vuotta myöhemmin Viralaan, jota seurasi Kievarin matkailualue, entinen Katajiston Kartano. 
 
– Mieleen on jäänyt erityisesti, kun Maikkarin toimittaja Mika Tommola kävi tekemässä uutisten loppukevennyksen naturisteista, ilkosillaan tietenkin, Tunturi hymyilee.
 
Tunturin mukaan viime talvi puolestaan verotti yritykseltä tasaisen siivun kautta linjan. Hän arvioi, että ilman Etelä-Afrikan kokemuksiaan suhtautuisi takaiskuihin eri tavoin. 
Kapkaupungista jäi varastoon kultahippuja.
 
– Kuten positiivisuutta, sillä siellä olosuhteet ovat eri luokkaa kuin Suomessa. Opin, että asioilla on tapana järjestyä. 
 
– Menneisyyteen tuijottamisen sijaan pohdin, miten asiat voisi tehdä paremmin.
 
Toiseksi tuliaiseksi Tunturi nimeää kiireettömyyden. Hän kuvailee yrittäjyyttä elämäntavaksi, jossa ei auta kelloa tuijotella. Työt eivät tekemällä lopu.
 
– Rannekello jäi Afrikkaan. Eli työt aloitetaan, kun siltä tuntuu, ja lopetetaan, kun ehditään.
Lomareissuilla Hessu joutuu välillä muistuttamaan, että nyt ei olla töissä. Imen vaikutteita kuin pesusieni, missä ikinä liikunkaan, Tunturi naurahtaa.

Vaskoolissa koko värisuora

Tunturi on intohimoinen kullanhuuhtoja, joka sai ensikosketuksensa vaskooliin jo lapsena. 
Vuosien varrella menestystä on tullut myös maailmalta, kun Tunturi huuhtoi MM-kultaa Japanissa 2002. Maailmanmestaruutta täydentävät myös hopea ja pronssi.
 
– Kullanhuuhdonta on koko perhettämme yhdistävä harrastus. Suuntaamme syksyllä kisailemaan Kopparbergiin Ruotsiin. Hämeenlinnan seudulta mukaan lähtee seitsemän. Ensi vuonna vuorossa on Espanja.
 
Joskus kisareissut ovat tarjonneet Tunturille lomamatkoja suurempia elämyksiä.
 
– Mieleenpainuvinta oli huuhtoa kultaa Japanissa Hokkaidon saarella. Muutenhan harrastan sitä niin Kievarin rannassa kuin Lapissakin.
 
Kullanhuuhdonnassa ja yrittäjyydessä on yllättävän paljon samoja piirteitä.  
 
– Molemmissa vaaditaan sitkeyttä, tarkkaavaisuutta ja nopeita liikkeitä, Tuija Tunturi summaa.