Kanta-Häme Hämeenlinna

Kellosepän tytär kaatoi keinun

Lönnrotin kellosepänliike oli torin laidalla aivan Vainikaisen kahvilan naapurissa.

Tapaturma. Viime sunnuntaina sattui kelloseppä L.A. Lönnrothin huwilassa lähellä kaupunkia ikäwä tapaturma. Hra Lönnrothin 13-wuotiaan Hanna-nimisen tytön keinuessa n.s. puutarhakeinussa, kaatui koko keinu ja keinujan wasen jalka jäi erään keinussa olewan raudan wäliin ja katkesi luu poikki polwen yläpuolelta. Loukkaantuneelle toimitettiin heti kaupungista lääkärinapua ja saanee poloinen nyt wirua useampia viikkoja sairaalassa.

Näin luki Hämeen Sanomissa 7. elokuuta 1907.

Kelloseppä Leonard Albinus Lönnrot oli uskonnollismielinen ja puhelias vitsiniekka.

Hän piti usein hartaustilaisuuksiaan kotonaan Rauhankadun varrella olevan kaksikerroksisen kivirakennuksen toisessa kerroksessa. Lönnrotilla oli kokoussalissaan pienet urutkin, joilla hän antoi sunnuntaisin pyhäkoulun jälkeen ilmaista opetusta urkuharmoonin soitossa. Pyhäkouluaan hän piti Rauhankadun lisäksi huvilallaan Hatunniemessä ja toisinaan myös Myllymäen kallioilla.

Pyhäkoulunsa lisäksi Lönnrot tunnettiin varsinaisena vitsiniekkana ja kelloseppänä, jolla oli oma liike torin alareunassa. Liike oli perustettu jo 1800-luvun aikana ja se menestyi kerrassaan mainiosti.

Isä-Lönnrothilla oli seitsemän lasta. Lapsista vanhin, Hanna Sofia (s 1895) kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan ruotsalaisesta yhteiskoulusta. Häntä vuotta nuorempi Olga Matilda ja Bertta Maria kirjoittivat ylioppilaiksi Hämeenlinnan suomalaisesta yhteiskoulusta. Nuorin tytär Anna Helena erosi viidenneltä luokalta.

Neljästä lapsesta ei tullut koskaan ylioppilaita. Pojista vanhin, 1899 syntynyt Albin joutui rintamalla punaisten vangiksi ja ammuttiin Länkipohjassa vuonna 1918. Kaksi nuorinta poikaa, Walter Emil ja Hannes Martti, erosivat koulusta ja muuttivat sukunimensä 30-luvun puolivälissä Lerneksi. He jatkoivat isänsä kellosepänliikettä vuoteen 1973 asti.

L.A.Lönnroth kuoli vuonna 1944 ja hänen lapsensa perivät Rauhankadun talon. He myivät rakennuksen lopulta Rakennustyö Oy:lle vuonna 1963. Yhtiö purki tontilta kaikki vanhat rakennukset ja rakennutti tilalle viisikerroksisen asuinrakennuksen Asunto Oy Rauhankatu 13:n. HäSa