Kanta-Häme

Kellot soivat Aleppon uhreille myötätunnosta

Kallion kirkko alkoi soittaa saattokelloja Aleppon uhreille viime viikolla. Tempaukseen osallistuu kirkkoja ympäri maailmaa, ja Suomessa mukana on jo yli 200 seurakuntaa. Myös Kanta-Hämeessä suurin osa seurakunnista soittaa kelloja päivittäin kello 17 aina YK:n päivään 24.10. saakka.

Muun muassa Hämeenlinna-Vanajan seurakunta liittyi kampanjaan heti alussa. Kirkkoherra Timo Kalajan mukaan valmiiseen ideaan oli helppo yhtyä, ja kirkonkellot kiinnittävät keskellä kaupunkia enemmän huomiota kuin maalla.

Vaikka suurin osa seudun seurakunnista on mukana tempauksessa, esimerkiksi Hauhon seurakunta ei soita kelloja joka päivä.

Hauhon kirkon kellot soivat 24. lokakuuta, jolloin on myös rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Tällä halutaan kiinnittää kirkkoherra Tapani Vanhasen mukaan huomiota siihen, että Aleppoa pahempiakin katastrofeja on maailmassa lukuisia. Lisäksi kelloja soitetaan tällä viikolla tiistaina ja keskiviikkona. Muina päivinä ei ole henkilökuntaa käytettävissä.

– Kampanja tarkoittaa hyvää, mutta ei se valitettavasti maailman johtajia muuta. Konkreettisemmin voimme vaikuttaa kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta. Aloite on yksityinen eikä siitä ole tullut virallista ohjeistusta. Seurakuntien päätökset perustuvat paikalliseen perinteeseen ja harkintaan.

Kanta-Hämeessä kelloja soitetaan Hämeenlinnan lisäksi esimerkiksi Janakkalassa ja Hausjärvellä. Myös Forssan seurakunta on mukana, mutta siellä kellot soivat tuntia muita aiemmin kello 16.

Kirkkoherra Esa Löytömäki perustelee tätä sillä, että työntekijät ovat silloin parhaiten saatavilla. Forssan kelloa soitetaan sähköisesti nappia painamalla. Löytömäki on kuullut, että muissakin seurakunnissa kellot soivat eri aikoihin.

Hänen mukaansa Forssan seurakunta lähti mukaan kampanjaan, koska asia on puhuttanut seurakuntalaisia.

– Sotatilanne on tullut turvapaikanhakijoiden myötä lähelle, joten se liikuttaa. Kellojen soitto on osoitus myötätunnosta ja osoitus siitä, ettei näin voi jatkua. Toki muuallakin kärsitään, mutta Aleppon katastrofi on suurin pitkään aikaan. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic