Kanta-Häme

Kelluva kahvila avaa Engelinrannan

Engelinrannan alue Hämeenlinnan keskustassa saa ensimmäisen uuden toimintonsa jo toukokuussa, kun Vanajaveden rantaan tuodaan kelluva kesäkahvila.

Hankkeen takana on Helsingin Kauppatorin rantaan kelluvan uimalan toteuttanut Bluet Oy. Yritys on erikoistunut kelluvien rakennusten suunnitteluun.

Pop up -kahvilaksi kuvailtu ponttoni on rannassa yhden kesän ajan. Sen jälkeen paikalle tuodaan isompi kelluva ravintolarakennus jopa kymmeneksi vuodeksi.

Hämeenlinnalaisilla on viime vuosilta huonoja kokemuksia hylättyjen ja järven pohjamutiin vajoavien ravintolalaivojen kanssa.

Bluet Oy:n johtaja Tytti Sirola vakuuttaa, että kahvila ja sitä ensi vuonna seuraava ravintola eivät ole ”uppoavia kaljalauttoja”.

– Kahvilassa on ponttonien päällä joitakin kymmeniä terassipaikkoja ja myyntitilat kontissa. Seuraavana kesänä tuleva isompi ravintola onkin sitten oikea kelluva rakennus, jossa on isot ikkunat ja esteettömät tilat. Siitä tulee kivan näköinen ja maisemaan istuva rakennus.

Sirolan mukaan kelluvat rakennukset eivät häiritse rantojen muuta käyttöä tai katkaise rantareittiä.

– Kuivalle maalle ei tule kuin biokäymälä sekä jätekatos, jotka vievät muutaman neliömetrin rannasta. Kaikki muut toiminnot ovat betoniponttonien päällä ja kokonaisuus on helposti siirrettävissä toiseen paikkaan, kun Engelinrannan rakentaminen etenee, Tytti Sirola kertoo.

Sirolan mukaan yhtenä tärkeänä ajatuksena hankkeessa on tuoda elämää Paasikiventien ja uimahallin välille jäävään puistoon.

– Me haluamme aktivoida ranta-alueen käyttöä ja tehdä siitä kaupunkilaisten olohuoneen. Nythän se puisto on ihan nollakäytössä.

Kesäkahvilalle etsitään parhaillaan yrittäjää, joka pyörittäisi toimintaa kesäkuukausien ajan. Bluetin rooliksi hankkeessa jää tilojen rakentaminen ja vuokraaminen ravintolatoiminnasta vastaaville toimijoille.

Myös ensi vuonna paikalle tulevan isomman ravintolan tulevasta vetäjästä käydään Sirolan mukaan jo keskusteluja.

Ponttonien päälle rakennettu pop up -kahvila vapautuu muuhun käyttöön jo ensi kesän jälkeen. Sirola heittääkin pallon yrittäjille, joilla olisi mahdollisuus vuokrata ponttonikahvila ja siirtää se toiselle rannalle.

Ravintolalaiva Tyynen tarina on saamassa päätöksensä tänä vuonna, sillä kaupunki on jo saanut oikeudelta luvan hylätyn laivan siirtoon. Päätös on vielä saatettava tiedoksi laivan omistajalle. Tyynen vieressä ollut ravintolalaiva Teemu siirrettiin viime vuonna kaatopaikalle laivan vajottua pohjaan.

Engelinrannan alueella pilaantuneiden maamassojen vaihto jatkuu tämän kesän ajan. Samalla alueelle laaditaan uutta puistosuunnitelmaa. HäSa