Kanta-Häme

Kelluvaa liiketoimintaa keskustaan

Helsinkiläinen Bluet Oy on ideoinut Engelinrantaan kelluvan kokonaisuuden, johon voisi sisältyä ympärivuotista kahvila- tai ravintolatoimintaa, sauna ja aurinkokansi.

Uudessa asemakaavassa alueelle on piirretty kelluvia asuntoja ja uusi pienvenesatama.

– Tavoitteena on aktivoida aluetta. Järvenrantakaupungin pitäisi tarjota asukkailleen muutakin veden äärellä kuin uintia ja veneilyä, kertoo Bluet Oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola.

Yritys aikoo järjestää hämeenlinnalaisille yrittäjille syyskuun aikana infotilaisuuden, jossa tulevaa toimintaa voidaan suunnitella yhdessä.

Mukaan lähtevä paikallinen yritys voisi olla esimerkiksi jo keskustassa toimiva, joka haluaa muuttaa tai laajentaa toimintaansa.

Kaupunki on Sirolan mukaan lähtenyt projektiin innolla mukaan. Lupa-asioita edistetään taustalla samalla, kun paikalle etsitään yrittäjää. Elomessuilla idea sai ihmisiltä hyvän vastaanoton.

Tarkoituksena on avata toiminta mahdollisimman pian, mutta viimeistään pikkujoulukaudelle ensi vuonna.

– Tarvitsemme vesiluvan, jonka saaminen kestää 6–12 kuukautta. Kokonaisuutta voi myös rakentaa pikkuhiljaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, Sirola sanoo.

Sirola vertaa suunnitelmaa Helsinkiin vuoden 2015 huhtikuussa avattuun Hakaniemen Meripaviljonkiin. Kuten siellä, Hämeenlinnassakin kelluva ravintola voisi hänen mukaansa nousta suosituksi kohtaamispaikaksi.

Avoimen käytön lisäksi saunatilat voisivat olla varattavissa yksityistilaisuuksiin.

Myös näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian perustaman Löylyn yleinen sauna on yllättänyt suosiollaan.

Kelluvaa toimintaa ei haluta sijoittaa Paasikiventien varteen ravintolalaivojen paikalle, vaan lähemmäs uimahallia ja parkkipaikkaa.

– Puistoalueen läheisyys on tärkeä, koska palvelut lisäisivät myös puiston käyttöä. Kahvilan tai muun vastaavan vieressä olisi helppoa käydä esimerkiksi piknikillä.

Ranta-alueiden käytön aktivoinnista on keskusteltu Hämeenlinnassa jo pitkään.

Bluet Oy sai idean kehittäessään omaa toimintaansa ja ideoidessaan Engelinrantaa kelluviin palveluihin liittyen.

Aiemmin neuvotteluissa mukana ollut ei-hämeenlinnalainen yrittäjä ei ole perustamassa liiketoimintaa Hämeenlinnaan, vaan etenee itselleen tutummalla alueella. Siksi nyt etsitään uutta yhteistyökumppania. HÄSA