Kanta-Häme

Kelpoisuusehdot hämmentävät valtuustoryhmiä

Viikon kuluttua valtuusto päättää, millaista kaupunginjohtajaa Hämeenlinnaan ryhdytään etsimään.

Osa valtuustoryhmistä on jo linjannut oman kantansa, osa keskustelee asiasta alkuviikosta.

Kaupunginhallituksen enemmistön esittämä lavennus kaupunginjohtajan kelpoisuusehtoihin aiheuttaa hämmennystä useissa ryhmissä.

Esityksen mukaan kaupunginjohtajalta vaadittaisiin ylempää korkeakoulututkintoa tai muutoin osoitettua johtamiskykyä ja perehtyneisyyttä kuntahallintoon.

Kokoomuksen valtuustoryhmä pohtii kantaansa maanantaina, mutta ryhmänjohtaja Katriina Laaksonen arvelee, että mielipiteet jakautuvat.

Myös osa vihreistä pitää korkeakoulututkintoa erittäin tärkeänä. Toisaalta ryhmyri Kirsi Ojansuu-Kaunisto arvioi, että ilman tutkintoa olevan johtajuusnäyttöjen pitää olla todella kovat.

Pro Hämeenlinnan puolueet ovat vastustaneet kelpoisuusehtojen laventamista. Kari Ilkkala (ps.) sanoo, että tällä pedataan virkaa poliitikolle, jonka ansiot eivät muuten riitä.

Hän arvioi, ettei pelkkä poliitikon ura pätevöitä johtamaan 4 000 hengen organisaatiota.

Alaiset koulutetumpia?

Keskusta ja kristillisdemokraatit ovat nykyisten kelpoisuusehtojen kannalla. Vasemmistoliiton Ritva Oinonen olisi valmis jopa tiukentaman niitä.

– Ei muuteta hallintosääntöä yhden henkilön takia, toteaa keskustan Hannu Kärpänen. Hän viittaa kansanedustaja Tarja Filatoviin (sd.), jonka nimen demarit ovat nostaneet keskusteluihin.

Kristillisdemokraattien Teija Arvidsson taas muistuttaa, että kaupunginjohtajan alaiset ovat korkeasti koulutettuja.

– Olisi outo tilanne, että kaupunginjohtajalla on vähemmän koulutusta.

Vain demariryhmä näyttää olevan yksimielinen kelpoisuusehtojen laventamisesta. Ryhmänjohtaja Sari Myllykangas muistuttaa, ettei ylempi korkeakoulututkinto ole läheskään kaikkien kuntien vaatimuksena.

– Johtamis,- verkostoitumis- ja ihmissuhdetaitoja tarvitaan, samoin poliittisen kentän ja talouden tuntemusta.

Pätkäpesti ei ehkä houkuttele

Kaupunginjohtajan viran määräaikaisuudelle on kannatusta koko Pro Hämeenlinnan ryhmässä. Tosin Kärpänen ja Arvidsson epäilevät, ettei se juuri nyt ole realismia.

Myös vihreät ovat määräaikaisuuden kannalla.

– En usko, että määräaikaisuus vaikuttaa pätevien hakijoiden motivaatioon. Jos taas motivaatio hiipuu, kaupunginjohtajasta pitääkin päästä eroon, Ojansuu-Kaunisto pohtii.

Määräaikaisuutta perustellaan myös sillä, että ennen seuraavaa vaalikautta voidaan harkita pormestarimalliin siirtymistä.

SDP:n ja kokoomukset ryhmät päätynevät kannattamaan vakinaista kaupunginjohtajaa, koska pätkäpestin houkuttelevuutta epäillään.

Ulkopuolisella ei painolastia

Klusterin ulkopuolelta tuleva kaupunginjohtaja tuskin tekisi pahaa, heittää Hannu Kärpänen.

Myös muilla Pron ryhmillä ja vihreillä on halua löytää ehdokkaita, joilla ei ole liikaa painolastia ja kytköksiä.

Tosin kaupungin organisaatiosta tulevia hakijoita ei haluta myöskään väheksyä.

Laaksonen huomauttaa, että ulkopuolinen näkemys on usein tarpeellinen organisaatioille, jotka polkevat paikallaan.

– Hämeenlinnan kohdalla näin ei ole.

Myllykangas muistuttaa, ettei näihin virkoihin ole ollut tungosta, koska palkkaus on yksityissektoria huonompi ja bonuksena pitää sietää poliittista turbulenssia.

Tuimalan nimi esiin

Nimiä on tässä vaiheessa heitetty ilmaan muutama. Kokoomus katsoo vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuon suuntaan. Ryhmässä syntynee myös keskustelua siitä, tarvitaanko kahta kaupunginjohtajaa.

Pron ryhmät ja vihreät ovat jo aikaisemmin olleet kallellaan sille kannalle, että yksi johtaja voisi riittää.

Vihreät nostavat esiin Filatovin ohella toisen naisen – Aija Tuimalan, joka toimi täkäläisen kuntaliitoksen vetäjänä. Ryhmän kanta on, että kaupunginjohtajan tulee olla nainen.

Muut ryhmät eivät halua keskustella nimistä tässä vaiheessa.

– Valmiiksi pedatun haju karkottaa laadukkaita ehdokkaita, arvioi Ilkkala. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020