fbpx
Kanta-Häme

Keltanokkainen kääk on arvokas

Kääk, nythän on keskiviikko! Järnin perheessä se on yksi viikon odotetuimmista päivistä: silloin postiluukusta kolahtaa Aku Ankka, nolojen tilanteiden sarjakuvahahmo.

– Meillä ei ole mitään järjestystä Aku Ankan lukemisessa, vaan se lukee ensin, joka kerkeää. Joskus siitä tulee kyllä vähän riitaa, 10-vuotias Matias kertoo.

Juuri ensimmäisen luokan aloittanut Emilialle on tilattu myös Nalle Puh -lehteä, mutta Akkari on hänen mielestään kuitenkin parempi.

– Paras hahmo on Iines, koska se on tyttö, Emilia sanoo.

Myös perheen isä, Markus Järn on lukenut Aku Ankkoja lapsena. Omaan kotiinsa hän alkoi tilata sarjakuvaa, kun Matias oppi lukemaan.

Matias Järn lukee Ankkalinnan elämästä kertovia sarjakuvia välillä iltasaduksikin, vaikka molemmat lapset osaavat jo lukea. Akkari on kuitenkin vain heidän kolmen juttunsa, sillä perheen äiti Sanna Järn ei pitänyt Aku Ankasta lapsenakaan.

Suomennokset ovat parantuneet

Hämeenlinnalainen Markku Laaksonen on lukenut Aku Ankkaa puolestaan jo noin 55 vuoden ajan.

– Olin ihan pikku nasu, kun Aku Ankka alkoi tulla minulle. Itsehän aloin varsinaisesti tilata lehteä vasta kun lapset syntyivät, Laaksonen sanoo.

Kaikki sarjakuvat eivät vuosikymmenten varrelta ole tallella, mutta Laaksonen on kuitenkin koonnut hyvän joukon sarjakuvia siististi kansioihin.

Akkarissa Laaksosta kiehtoo sarjakuvan ajankohtaisuus. Esimerkiksi olympialaisten alla lehteen oli koottu aiheeseen sopivia tarinoita. Myös historiasta kertovat tarinat ovat Laaksosen mieleen.

Vuosikymmenten saatossa sarjakuvien piirrostyyli on Laaksosen mielestä muuttunut huonommaksi.

– Barks on ehdottomasti paras piirtäjä, pidän sellaisesta vanhasta sarjakuvasta. Muutama uusi italialainen piirtäjä ei osu omaan makuuni, heidän sarjakuvansa ovat liian yksinkertaisesti piirrettyjä.

Vaikka piirrostekniikka on Laaksosen mielestä huonontunut, ovat suomennokset parantuneet aikojen saatossa.

Laaksosen ansiosta Aku Ankan ja kumppanien suomenkielisistä seikkailuista päästään nauttimaan myös Englannissa.

– Vanhin tyttäremme asuu Englannissa ja lähetämme hänen pojilleen Aku Ankkoja. Emme tosin lähetä omiamme, vaan käymme ostamassa kirpparilta pakan ja lähetämme ne sinne menemään.

Vanhat Akut jopa tuhansien arvoisia

Jos onni oikein potkaisee, voi vanhalla ja hyväkuntoisella Aku Ankalla jopa tienata. Esimerkiksi vuonna 1952 ilmestynyt Aku Ankan erikoisnumero Lumikki ja seitsemän kääpiötä on priimakuntoisena 20 000 euron arvoinen.

Antikvaria Poppa Joen liikkeenharjoittaja Juha Taurun mukaan vanhoja Aku Ankkoja saadaan myyntiin kuitenkin vain muutaman kerran vuodessa, kun joku tuo kasan vintiltä löytyneitä lehtiä liikkeeseen.

– Vanhemmista lehdistä ei ole yksikään myymättä jäänyt. Esimerkiksi 1950-luvun lehti ei kauan tuossa ikkunassa ehdi olla. Kysyntää kyllä olisi, jos jostain sattuisi vanhoja lehtiä saamaan.

Taurun mukaan hyväkuntoinen Aku Ankka 1950- tai 1960-luvulta on noin 10–20 euron arvoinen. Arvokkaimpia ovat erikoislehdet, sillä niitä liikkuu markkinoilla paljon vähemmän.

Uusia Akkareita Poppa Joeen tarjotaan enemmän kuin hyllyihin mahtuu.

– En voi edes ottaa vastaan kaikkia Aku Ankkoja, mitä meille tarjotaan, sillä niitä ei mene niin paljon eteenpäin. Pari vuotta vanhat Aku Ankat maksavat kaksikymmentä senttiä, niissä ei ole sillä tavalla arvoa, Tauru sanoo. (HäSa)

Menot