Kanta-Häme

Ken on heistä kaikkein karjuin?

Linnanpuiston tanner tömisee toukokuussa, kun ruutumekkoihin verhoutuneet, ladonoven kokoiset karpaasit ja muutama roteva rouva kokoontuvat puistoviheriölle mittelemään voimiaan.

– Yleensä kiltin alla ei kuulu olla mitään, mutta perhetapahtuman ollessa kyseessä eiköhän kisaajilla siellä jonkinnäköiset housut ole, lupaa Highland Games -kilpailun järjestäjä Jyrki Rantanen.

Rantanen on ryhtynyt elvyttämään Kanta-Hämeen vahvoja voimamiesperinteitä, ja yksi lähitulevaisuuden tapahtumista on lähes tuhat vuotta sitten Skotlannin nummilla alkunsa saaneiden Highland Games -mittelöiden ensimmäinen suomenmestaruus-kilpailu.

– Homma on Suomessa vielä ihan alkutekijöissään, mutta muualla Euroopassa laji on levinnyt kovasti, Rantanen kertoo.

Ylämaankisoissa perinteet ovat kunniassa: kilpailijat pukeutuvat kiltteihin ja paksuihin polvisukkiin, ja välineet ovat kaukana huippuunsa hiotuista hiilikuituvirityksistä.

Kuningaslaji hirrensyöksyssä kisavälineenä on virallisten sääntöjen mukaan pituudeltaan ja painoltaan sen verran jämerä tukki, että se on suurimmalle osalle kilpailijoita mahdoton käännettäväksi.

Panoksena MM-kisapaikka

Kilpailun voittajalle on luvassa edustuspaikka MM-kisoihin, mutta tapahtumaa voi Rantasen mukaan tulla seuraamaan myös hieman karnevaalimielessä.

– Tarkoitus on järjestää mukava puistotapahtuma, missä saa vähän nauraakin hameissaan pyöriville isoille miehille.

Yhteensä kilpailijoita odotetaan saapuvan noin 20. Vaikka ylämaanlajit helposti mielletään voimamiesten sivuharrastukseksi, useassa lajissa tekniikka on vähintään yhtä tärkeää kuin raaka voima.

– Yleisurheilutaustallakin voi pärjätä.

Rantanen uskoo miesten sarjan olevan kahden Jannen taisto: turenkilaisen Janne Virtasen ja kolmesti alle 105-kiloisten vahvin mies MM-tittelin voittaneen Janne Hartikaisen.

– Hartikainen on treenannut viimeiset puoli vuotta vain tätä varten, joten rajuja tuloksia on tiedossa.

Setä jaksaa heilua

Paikallista lihasvoimaa kilpailussa edustava Janne Virtanen, 43, on moninkertainen Suomen vahvin ja vuoden 2000 maailman vahvin mies.

Moni Highland Games -lajeista on parikymppisestä lähtien voimamiesmittelöissä riuhtoneelle turenkilaiselle tuttu entuudestaan.

Hirrensyöksyyn ja muihin ylämaanlajeihin Virtanen kertoo innostuneensa, koska ”yhä tekee mieli vähän jäähdytellä”.

– Millään kun ei malttaisi kokonaan lopettaa! Tämä ei ole ihan niin repivää kuin voimamiestouhut, ja lajeista vain kiventyöntö on ihan outo.

Pari vuotta sitten tehdyn vatsaleikkauksen jälkeen Virtanen päätti keskittyä rakennusyritykseensä, mutta kävikin niin, että pakosta keventynyt voimaharjoittelu vetreytti kropan kunnon tuloksiin. Päätös Higland Gamesiin osallistumisesta oli lopulta helppo, kun kerran pyydettiin.

– En vain osaa lopettaa treenaamista. Sitä paitsi, mitä en muka olisi kokeillut kun kysytään? sumopainissakin MM-tasolla 1997 vääntänyt korsto nauraa.

Sen verran yllytyshullu Virtanen on yhä, että kymmenen minuutin haastattelun aikana hän ilmeisesti hieman itselleenkin yllättäen alkaa lämmetä ajatukselle paluusta voimamiesmittelöihin.

– Taso on tällä hetkellä sellainen, että tälläkin kunnolla voisi pärjätä. Jos niihin SM-kisoihin sittenkin… (HäSa)

Higland Games -SM-kilpailut Linnanpuistossa la 26.5. klo 10. Netissä: www.highlandgames.fi

 

Menot