Kanta-Häme

Kenelle Nollalinja on tarkoitettu?

Suomessa aloittaa joulukuussa täysin uusi auttava puhelin. Nollalinjaksi ristitty puhelin poikkeaa myös toimintaperiaatteiltaan nykyisistä, eri järjestöjen ylläpitämistä tukipuhelimista. Nollalinja on avoinna ympäri vuorokauden, vastaajina ovat ammattilaiset ja kaiken lisäksi palvelu on valtion rahoittama.

Mistä rahoitus tulee, tukipuhelimen käyttöönotosta vastaava yksikönpäällikkö Helena Ewalds Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Palvelun rahoitus tulee oikeusministeriön rikosuhrimaksusta, jota ryhdytään pian keräämään.

Koska Nollalinja aloittaa?

– Tavoitteena on aloittaa joulun alla. Tarkkaa päivämäärää ei vielä tiedetä. Linjan numero julkistetaan vasta joulukuussa.

Kuka palvelun tuottaa?

– Setlementti Tampere ry. Palveluntuottaja valittiin aiemmin tällä viikolla.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

– Se on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeneille. Soittaa voi joko väkivaltaa kokenut itse, hänen läheisensä tai joku muu asiasta huolestunut. Myös tekijä voi ottaa yhteyttä. Soittaa voi, vaikka ihminen vasta miettisi, ovatko asiat hyvin. Yhteyttä voi ottaa myös silloin, kun ei enää tiedä, mitä pitäisi tehdä.

Miksi palvelu perustettiin?

– Suomi on allekirjoittanut yleissopimuksen naisiin kohdistuvan perheväkivallan vähentämiseksi, niin sanotun Istanbulin sopimuksen. Sopimus velvoittaa sen allekirjoittaneet valtiot järjestämään palveluja uhreille. Sopimuksessa edellytetään ympärivuorokautista auttavaa puhelinta.

Millainen kysyntä palvelulle on?

– Nyt jo useammat järjestöt tarjoavat vastaavaa toimintaa. Nämä puhelimet eivät kuitenkaan kykene ottamaan vastaan kaikkia heille tulevia puheluita, koska mikään palvelu ei tällä hetkellä kykene olemaan ympärivuorokautinen. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic