Kanta-Häme

Kenttäkeskustelua ja lähidemokratiaa

Janakkalan valtuuston maanantai-illan kokouksessa koettiin hieman erikoinen episodi heti Turengin kenttää koskevan keskustelun aluksi, kun kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) teki muutosesityksen kunnanhallituksen esitykseen.

Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävänä olisi puolustaa kunnanhallituksen esityksiä eikä torpedoida niitä. Löytynoja puolustautui sanomalla, että hän esiintyi siinä kohdin tavallisena valtuutettuna.

Löytynojahan kaivoi naftaliinista kymmenen vuotta vanhan Hakamäen urheilupuisto -suunnitelman ja esitti, ettei kenttää rakennettaisikaan Turengin koulun lähelle vaan Hakamäen entiseen sorakuoppaan.

Seurasi pitkä ja monipolvinen keskustelu Hakamäki-suunnitelmasta, Turengin kentän paikasta ja Liinalammen kentän kunnosta. Heikki Salmi (sd.) ilmoitti siirtyneensä Hakamäen kannalle sen takia, että nyt on toiveissa uusi koulu, ja se taas vaikuttaisi piha-alueen suunnitteluun.

Sivistysjohtaja Jouni Wilpola vakuutti valtuutetuille, että nykyisen koulun lähelle mahtuvat sekä uusi koulu että tekonurmikenttä. Hän kertoi myös, että uusi kenttä on riittävä kaikille kotimaisille jalkapallopeleille.

Miikka Anttila (vas.) muistutti siitä, että nyt ollaan päättämässä vain talousarviomuutoksesta eli siitä, että kentän määräraha siirretään suurimmaksi osaksi ensi vuodelle.

Myös Petri Ojanen (vihr.) kyseli, voiko valtuusto mistään muusta päättääkään kuin määrärahasta. Hän myös sanoi, että lienee hallintovalituksen paikka, jos valtuusto päättääkin nyt Hakamäestä.

Löytynoja muutti ensin esitystään niin, että siinä oli vain määräraha-asia, mutta muutti sitten mieltään, ja palasi alkuperäiseen esitykseensä eli Hakamäki-vaihtoehtoon. Sen jälkeen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) sanoi, ettei Löytynojan esitystä voida käsitellä, joten siitä ei äänestetty.

Näin valtuusto äänesti vain Marjo Torkkelin (kok.) esityksestä. Torkkel ehdotti, että kenttää ei rakennettaisi lainkaan nykyisessä taloustilanteessa. Hän hävisi äänestyksen luvuin 29-13.

Summa summarum: Turenki saa kenttänsä ja yleisönä olleet Janakkalan Pallon miehet olivat tyytyväisiä.

Huoli lähidemokratiasta tuotiin esille, kun keskusteltiin tulevasta organisaatiomuutoksesta ja valtuuston koosta. Mirja Pöhö (kd.) sanoi, että luottamuspaikkojen vähentäminen merkitsee vallan keskittämistä suurimmille puolueille ja että pienet puolueet häviävät uudistuksessa.

– Suhteellinen vaalitapa johtaa siihen, että äänikynnys nousee korkeammaksi, ja valtuustopuolueiden määrä vähenee, Pöhö sanoi.

Valtuusto äänesti ensin Jaana Kivistön (vas.) esityksestä, jonka mukaan ne lautakunnat, jotka nykyäänkin ovat 9-jäsenisiä, pysyisivät sellaisina. Kunnanhallituksen esitys 7-jäsenisistä lautakunnista voitti äänin 35-7.

Petri Ojanen puolestaan ehdotti, että tulevassa valtuustossa olisi 37 jäsentä. Äänestyksessä voitti kunnanhallituksen esitys 33 valtuutetusta (äänestystulos oli 28-14). Nykyisessä valtuustossa on 43 jäsentä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic