Kanta-Häme

Kenttätyö korostuu tulevaisuudessa

Ammatillista koulutusta pannaan uusiksi täyttä häkää.

Vuoden 2018 alusta lähtien perinteisiä luokassa istuttavia oppitunteja enemmän puntarissa painavat opiskelijan suoritukset kentällä eli työympäristössä.

Samalla se tarkoittaa, että koulutuksen järjestäjä saa aiempaa vähemmän rahaa opiskelijamäärän perusteella.

– 50 prosenttia rahasta tulee opiskelijamäärästä, 35 prosenttia suoritetuista tutkinnoista ja niiden osista sekä 15 prosenttia oppilaan työllistymisestä tai jatko-opinnoista, Ammattiopisto Tavastian rehtori Heini Kujala selventää.

Reformi eli suuri uudistus astuu voimaan vuoden kuluttua.

Hallitus aikoo poistaa ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa kuitenkin jo vuoden 2017 aikana. Summa on noin 12,5 prosenttia rahoituksesta.

Kujalan mukaan uudistus lisää koulutuksentarjoajan vastuuta palvella aiempaa yksilöllisemmin ja joustavammin ammatilliseen koulutukseen ja työelämään hakeutuvia.

– Jatkossa on vain yksi yhtenäinen tapa suorittaa tutkinto, jossa näytöt annetaan työelämässä. Se tarkoittaa, että jokaiselle räätälöitäisiin oma opintopolku osa kerrallaan.

Yhtenä ajatuksena on väläytetty työssäoppimisen korvaavaa koulutussopimusta. Se ei perustuisi palkalliseen työsuhteeseen kuten oppisopimus.

Kun reformi astuu voimaan, voi oppilaitokseen hakeutua vapaasti läpi vuoden. Aiemmin koulutukset ovat alkaneet pääosin kerran vuodessa.

– Käytännössä se tarkoittaa moduloitua systeemiä eli koko tutkintoa ei tarvitse tahkota kerralla, vaan sen voi suorittaa osissa.

Tavastialla ei aiota vähentää tutkintoja rahoitusperusteiden muuttumisesta huolimatta.

– Emme nipistä koulutuksista, vaan aloituspaikoista. Toivon, ettei sitä jouduttaisi tekemään aloista, joissa on työntekijöistä kysyntää.

Sosiaali- ja terveysalan opinnot ovat yhä Tavastian suosituimpia. Lähihoitajia valmistuu vuosittain yli 200. Rakennusalan opiskelijoiden tarve on puolestaan kasvanut.

Opetusministeriö kysyi kesällä ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä, millä tavoin ne toteuttavat suunnitellut säästöt. Järjestäjien arvion mukaan säästöt vähentävät ammatillisesta koulutuksesta arviolta 1000–1500 työpaikkaa.

Tavastian koulutustarjonnasta vain puuala on lakkautettu osana kuntayhtymän talouden sopeuttamisohjelmaa.

– Sen lisäksi talouttamme tasapainotetaan ja toimintaa tehostetaan seuraavan kolmen vuoden ajaksi eläkkeelle siirtymisillä ja yhden opettajan lomautuksella.

Todennäköisesti opettajien tuntimäärä vähenee, jonka takia monen palkka voi laskea.

– Se riippuu paljon siitä, millaisen koulutuksen järjestämisluvan saamme. Joka tapauksessa opettajuus muuttuu paljon. Opiskelijalähtöisyys lisää opettajan yksilöllistä ohjaustehtävää.

Tavastian vastuualueena on ainakin Hämeenlinnan seutu.

– Toivomme sellaista järjestämisluvan paikkamäärää, joka varmistaa reilun mahdollisuuden opetuksen järjestämiseen.

Kujala uskoo, että Tavastia selviää myös tulevaisuudessa hyvin muiden ammatillisten oppilaitosten joukossa.

– En usko isoihin tulojen menetykseen nyt tiedossa olevien valtakunnallisten säästöjen lisäksi. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic