Kanta-Häme

Keravakin tahtoo Sibelius-kaupungiksi

Suomalaiset kaupungit ovat yksi toisensa jälkeen heräämässä Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoteen.

Maailman Sibelius-pääkaupungiksi julistautuneen Hämeenlinnan lisäksi itseoikeutettuja juhlakaupunkeja ovat muun muassa Järvenpää, Loviisa ja musiikkiosaamisellaan kunnostautunut Lahti.

Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtajan Erkki Korhosen mukaan myös esimerkiksi Sibeliuksen kesänviettopaikkakunnat Lohja ja Vihti, Tvärminne Hangossa sekä Korppoo Paraisten saaristossa ovat innoissaan lähestyvästä juhlavuodesta.

Kansallissäveltäjän muistoa kunnioitetaan aina Lieksassa asti.

Korhosen mukaan Lieksan Monolanniemessä aiotaan kunnostaa aitta, jossa Aino ja Jean Sibelius yöpyivät häämatkallaan 1892.

– Tämä on hieno juttu, sillä kulttuurimatkailussa on Suomessa vielä paljon kehitettävää, Korhonen sanoo.

Hänen mielestään on kiehtova ajatus, että Sibeliuksen jalanjälkiä voisi seurata vaikka läpi Suomen.

– On kaikkien etu, että Sibelius-tietous leviää, hän sanoo.

Keravaa ei saisi …unohtaa

Sinikka Lehtinen Keravalta otti yhteyttä pian sen jälkeen, kun Hämeen Sanomissa oli kerrottu neljän eteläsuomalaisen kaupungin yhteisestä Path of Sibelius -esitteestä.

Hänen mielestään Keravaa ei saisi unohtaa pois, jos kerrotaan Sibeliuksen asuinpaikoista ja hänen elämänsä tärkeistä kohteista.

Sibelius asui Keravalla vuosina 1899–1902 kolmessa eri vuokra-asunnossa.

– Vaikka asumisaika ei ollut kovin pitkä, se oli sitä merkityksellisempi, Lehtinen korostaa.

Sibelius viimeisteli Keravan aikoinaan muun muassa ensimmäisen ja toisen sinfoniansa sekä monia yksinlauluja.

Aika löi perheeseen lähtemättömät jäljet, sillä Kirsti-tytär kuoli lavantautiin Keravan Mattilan talossa vuoden 1900 alussa.

Keravalta Aino ja Janne Sibelius saivat joka tapauksessa esimakua maalla asumisesta, ja lyhyen Helsinkiin paluunsa jälkeen he muuttivat Järvenpään Ainolaan.

Esite kokoaa …päivämatkoja

Erkki Korhonen myöntää, että Kerava oli verraten tärkeä asuinpaikka Aino ja Jean Sibeliuksen elämässä. Englanninkieliseen Sibeliuksen jalanjäljillä -esitteeseen sitä ei kuitenkaan otettu mukaan.

– Helsingin Matkailun toimittama esite on tarkoitettu erityisesti Helsinkiin tuleville ulkomaalaisille matkailijoille, Korhonen selittää.

Sibeliuksen elämän tärkeimmiksi paikoiksi on siinä nostettu Helsingin lisäksi Tuusulan- Järvenpään seutu, syntymäkaupunki Hämeenlinna sekä nuoruuden kesänviettopaikka Loviisa.

– Nämä ovat alle sadan kilometrin päässä Helsingistä ja sopivat päivämatkan kohteiksi, hän sanoo.

Path of Sibelius -esitettä päivitetään koko ajan. Sibeliuksen juhlavuoden sivuilla on nettiversio, jossa on huomattavasti enemmän kuvia ja tietoa kuin painetussa lehtisessä.

– Toivottavasti Keravan ja Lieksan matkailuväki ottaa meihin yhteyttä ja lähettää materiaalia, Korhonen toivoo.

Reittejä …ulkomaita myöten

Sibeliuksen jalanjälkien seuraamisessa ei tarvitse tyytyä kotimaanmatkailuun. Innokkaimmat voivat tehdä pyhiinvaelluksia Jean Sibeliuksen lukuisten ulkomaanmatkojen reiteillä.

Oppaaksi käy vaikkapa Helsingin suomalaisen klubin tuottama verkkosivusto (www.sibelius.fi), jossa on yksityiskohtainen selostus säveltäjän opinto- ja konserttimatkoista eri puolille Eurooppaa sekä Venäjälle ja Yhdysvaltoihin.

Erkki Korhonen innostuu esittelemään kännykkäkamerastaan kuvia. Niissä hän poseeraa Wienissä taustanaan muistolaatta, jonka Wienin Filharmonikot ovat kiinnittäneet Sibeliuksen muistoksi. Tämä opiskeli Wienissä vuosina 1890–1891.

– Sibeliuksesta riittää kaikille, Korhonen vakuuttaa. (HäSa)

www.sibelius150.fi > pathwww.sibelius.fi