Kanta-Häme

Keräykseen luovutettiin kaikkiaan 369 asetta

Hämeen poliisilaitoksen ja Puolustusvoimien järjestämään ampuma-asekeräykseen kertyi viikon aikana kaikkiaan 369 asetta, joista noin puoleen ei ollut tarvittavaa lupaa.

Kanta- ja Päijät-Hämeen asukkaat saivat luovuttaa keräykseen luvattomia aseita, aseen osia, ammuksia ja räjähteitä ilman rangaistusseuraamusta. Poliisi otti vastaan myös luvallisia aseita, joista niiden haltija halusi eroon.

Siviilien käyttöön, esimerkiksi kivien ja kantojen räjäyttämiseen, tarkoitettuja räjähdysaineita koskevia ilmoituksia otettiin vastaan 35. Räjäytysnalleja löytyi 21 kohteessa, ja ruudista tuli kymmenen ilmoitusta. Puolustusvoimien hävitettäväksi lähti nettopainoltaan 1 046 kiloa patruunoita ja 115 kiloa erilaisia pyroteknisiä tuotteita kuten hätäraketteja ja ilotulitteita.

Puolustusvoimilla oli keräyksen aikana 28 sotilasräjähdetehtävää, joilta saatiin 39 luovutettua tarviketta. Yhteensä 24 vaarallista kohdetta tuhottiin räjäyttämällä, ja 15 todettiin vaarattomiksi.

– Keräyksen tuottavuudesta voi päätellä, että se oli erittäin tarpeellinen. Poliisin tiedossa on, että luvattomia aseita on paljon esimerkiksi kuolinpesien hallussa. Yllättävää oli, että sekä sotilas- että siviilikäyttöön tarkoitettuja räjähteitä löytyi niin suuri määrä, sanoo keräystä koordinoinut ylikonstaapeli Mika Pyyhtiä Hämeen poliisista.

Armonvuosikeräyksen tavoitteena on estää ennalta mahdolliset vahingot, joita luvattomat tai huonokuntoiset aseet, ammukset ja räjähteet voivat aiheuttaa. Tarkoituksena on myös estää tällaisen materiaalin joutuminen vääriin käsiin.

Keräyksessä saadut räjähteet ja patruunat hävitetään. Aseista suurin osa menee romuraudaksi, ja muutamia päätyy Riihimäelle poliisin asehallintoyksikköön huutokaupattaviksi. Yksittäisille aseille haettiin lupaa deaktivointiin tai muistoesineenä säilyttämiseen.

Poliisi järjestää armonvuosikeräyksiä muutaman vuoden välein, mutta aseiden luovuttaminen poliisille on mahdollista keräysten välilläkin. Luovutettavasta aseesta voi ilmoittaa verkossa tai ottamalla yhteyttä lähimmälle poliisiasemalle. Vaarallisia esineitä ja aineita ei pidä kuljettaa omin neuvoin poliisiasemille.