Kanta-Häme

Keräysluvat jäivät käsittelyruuhkaan

Poliisihallitukselta haetta­vien rahankeräyslupien käsittely on ruuhkautunut pahoin.

Keräyslupaa hakeneet järjestöt tai yhdistykset voivat joutua odottamaan lupapäätöstä jopa puoli vuotta.

Tällä hetkellä käsittelyssä on noin 165 rahankeräyslupahakemusta.

– Tämä ruuhka ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Tilanne on jatkunut vuosia, ylitarkastaja Henna Salmi poliisihallituksen arpajaishallinnosta sanoo.

Salmen mukaan ruuhkautumiselle on kaksi syytä.

Poliisihallituksen arpajaishallinto-osastolla on liian vähän henkilökuntaa, joten hakemuksia ei ehditä käsitellä tarpeeksi nopeasti.

Toinen syy on se, että osa hakemuksista on niin huonoja ja epätarkasti täytettyjä, että lisäselvityksiä ja erilaisia liitteitä joudutaan peräämään vielä jälkikäteen.

– Joukossa on hyvinkin heikkolaatuisia hakemuksia, joten niiden selvittelyyn menee kohtuuttoman paljon aikaa.

Salmen mukaan lisäselvityspyynnötkään eivät tuota kovin nopeita vastauksia, vaikka juuri siten prosessia voisi nopeuttaa.

Puutteelliset hakemukset kertovat siitä, että netissä kerrottuihin hakuohjeisiin ei ole perehdytty lainkaan.

– Kerättävien varojen käyttötarkoitus on kerrottu ylimalkaisesti. Todetaan vain, että oman toiminnan tukemiseen. Eihän se kerro mitään siitä, mihin rahaa käytetään.

Heikkolaatuisia hakemuksia eivät jätä vain ne, jotka ovat asialla ensimmäistä kertaa.

– Näitä samoja puutteita esiintyy myös niillä, jotka ovat tehneet näitä hakemuksia aiem­minkin. Eli ei voi ajatella, että kyse on vain uusista hakijoista, joilta hommat eivät suju.

Rahankeräyslupahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, eikä niiden käsittelyä voi kiirehtiä. Se rikkoisi Salmen mukaan hakemusten käsittelyn tasapuolisuutta.

– Myös kyselyjä kesken hakemusprosessin kannattaa välttää, koska niihin vastaaminen vie aikaa hakemusten käsittelyltä.

Ihmisoikeusliitto on yksi rahankeräyslupaa odottava järjestö. Liiton toimintaa rahoitetaan osin myös lahjoitustuloilla. Liitossa ruuhkaa pidetään tänä vuonna poikkeuksellisena.

Liiton tiedottaja Reetta Helander sanoo, että he jättivät lupahakemuksen elokuussa, mutta vasta syksyllä selvisi, että odotusaika venyy tavallista pidemmäksi.

– Yleensä lupa on saatu muutamassa kuukaudessa. Nyt tämä tilanne koskee useampaa järjestöä, joten odottamiseen kannattaa varautua, Helander sanoo.

Kun voimassa olevaa rahankeräyslupaa ei ole, Ihmis­oikeusliitossa on tehostettu jäsenhankintaa.

Itsenäisyyspäivänä järjestetyllä #pernatsi-kampanjalla kerättiin lahjoituksia järjestöille, jotka tekevät työtä demokratian ja moniarvoisen Suomen puolesta.

– Saimme #pernatsi-kampanjan kautta 80 uutta jäsentä, ja olemme siitä todella iloisia, Helander sanoo.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic