Kanta-Häme

Kerhointo kukoistaa eduskunnassa

Harvalta työpaikalta löytyy kymmeniä työnantajan tukemia kerhoja. Eduskunnassa kerhoillaan muidenkin puolesta.

Valinnanvaraa riittää karaokekerhosta kalakerhoon ja moottoripyöräkerhosta Raamattu-ryhmään, eikä kansanedustajien kerhoinnostus osoita laantumisen merkkejä, päinvastoin. Viime vaalikaudella pystyyn pistettiin muun muassa rock- ja tanssikerhot, ja alkaneella kaudella on ehditty perustaa ainakin olutseura ja energiaremonttiryhmä.

Eduskunnan suurin, noin puolet kansliatoimikunnan tänä vuonna myöntämistä 76 000 euron kerhoavustuksista keräävä kerho on urheilukerho monine jaostoineen.

Kerhoaktiiveihin kuuluva kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) korostaa, että kerhoja löytyy hyvin moneen lähtöön.

– Eivät ne ole pelkkää huvittelua vaan ihan vakavasti otettavaa eduskuntatyötä. Vapaaehtoinen kerhotoiminta on hyvä tapa verkottua samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa yli puoluerajojen.

Paloniemi toimii tällä hetkellä eduskunnan teatteri- ja näytelmäkerhon Tenän sekä kulttuurialan yhteyksiä vaalivan Arkadia-seuran puheenjohtajana.

– Olin perustamassa eduskuntaan nuorten mielenterveyden tukiryhmää, ja se on aivan erilaista vapaaehtoistoimintaa kuin vaikkapa moottoripyöräkerho tai veneilykerho. Olemme nostaneet tiukasti esiin nuorten mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja lainsäädännön muutostarpeita, hän kertoo.

Paloniemi on myös karaokekerhon perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja.

– En ymmärrä, mitä pahaa siinä on, että lähdetään kivalla porukalla jonnekin, hän kuittaa kritiikin tämäntyylisten eduskuntakerhojen tarpeellisuudesta.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kuvailee kerhonsa toimintaa ”erittäin merkittäväksi” ja kertoo sen vaikuttaneen vahvasti esimerkiksi monen kansallispuiston syntyyn.

– Nyt ohjelmassa on Porkkalan kansallispuiston perustaminen, josta olemme kirjelmöineet maatalous- ja ympäristöministerille.

Salolainen perusti ympäristö- ja luontoryhmän jo vuonna 1979 ja on toiminut sen puheenjohtajana siitä lähtien, suurlähettiläskauttaan lukuun ottamatta.

Ympäristöteemojen ylläpito eduskunnassa on Salolaisen mukaan tuiki tärkeää.

– Toisin kuin kansalaiset luulevat, kansanedustajat eivät yleisesti ottaen ole ympäristö- tai luontoystävällisiä, vaan joka puolueesta löytyy vain muutamia, jotka ovat aidosti sillä asialla.

Salolainen on ollut aktiivisesti mukana myös eduskunnan urheilukerhossa, varsinkin hiihtokisoissa.

– Sielläkin on ollut erittäin hyvää toimintaa. Kerhot tutustuttavat edustajia toisiinsa vapaammissa olosuhteissa, ja siinä syntyy yhteistyötä helpottavia ystävyyksiä yli puoluerajojen. Itse olen ystävystynyt urheilukerhon kautta läheisesti muun muassa Mauri Pekkarisen (kesk.) kanssa, hän kertoo.

Eduskunnan urheilukerhon suurimpia tapahtumia ovat pohjoismaiset parlamenttihiihdot ja jalkapalloturnaukset.

Viitisen vuotta sitten urheilukerho oli otsikoissa virkamiehen tekemän ison kavalluksen vuoksi. LM–HäSA

Artikkelia muokattu klo 20.23: Aila Paloniemi kuittaa kritiikin eduskuntakerhojen tarpeellisuudesta, ei tarpeettomuudesta.

Päivän lehti

4.4.2020