Kanta-Häme

Kerhomaksujen tuplaaminen karsisi käyttäjiä

Lämmin syyssade on parasta viihdettä koulupäivän jälkeen.

Luolajan koululla tokaluokkalainen Alina Lehtonen ottaa silmälasit pois päästä, hymyilee leveästi ja työntää kasvonsa vettä roiskivan räystään alle kokonaan.

Lehtosen ja muiden koululaisten vanhemmat maksavat aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnasta tällä hetkellä 80 euroa kuukaudessa.

Mikäli hallituksen kaavailemat korotukset toteutuvat, maksaa asiakas samasta palvelusta pian tuplat, siis jopa 160 euroa kuukaudessa.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry (YVPL) pitää sadan prosentin korotusta liian suurena. Se vaatii, että kerhotoiminta pitäisi muuttaa tulosidonnaiseksi samaan tapaan kuin päivähoito. Samanlainen käytäntö on jo käytössä esimerkiksi päivähoidon puolella.

Liiton mukaan pienituloiset perheet pitäisi vapauttaa maksusta automaattisesti.

– Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, se varmasti paitsi karsii käyttäjiä, myös tuo maksuvapautuksia ja alennuksia, uskoo Hämeenlinnan kaupungin tilaajapäällikkö Seija Mäkinen lasten, nuorten ja elämänlaadun tilaajayksiköstä.

80 euron suuruinen asiakasmaksu on määritelty perusopetuslaissa. Se on siis kaikille lähtökohtaisesti sama, eikä esimerkiksi tulosidonnainen.

Vähävaraisuutta voi aiheuttaa esimerkiksi toimeentulotuen asiakkuus, velkajärjestely, tai se, että vain toinen vanhemmista käy töissä.

Asiakasmaksulain mukaan maksu täytyy jättää perimättä, jos se vaarantaa perheen toimeentulon. Vaikka vähävaraisia lapsiperheitä on vallitsevan taloustilanteen vuoksi yhä enemmän, Hämeenlinnassa maksuvapautuksen on saanut vain muutama perhe.

Seija Mäkisen mukaan kaupunki päivittää toimintasuunnitelmaa parhaillaan juuri asiakasmaksujen osalta.

– Palveluntuottajat eivät ole välttämättä osanneet ohjeistaa, kuinka vähävaraiset perheet voivat hakea maksuvapautusta jo etukäteen.

Maksuvapautus merkitsee käytännössä sitä, että asiakkaan sijaan palveluntarjoaja laskuttaa kaupunkia.

Kaupunki avustaa iltapäivätoimintaa, jolla voidaan osittain kattaa henkilöstökuluja. Seija Mäkisen mukaan palveluntuottajina toimivien järjestöjen budjetit ovat kuitenkin pienet, joten toiminta on suoraan riippuvaista saatavista asiakasmaksuista.

Kerhotoimintaa järjestetään, jos yhteen ryhmään ilmoittautuu vähintään seitsemän lasta.

– Jos kysyntä vähenisi nousseiden maksujen myötä, joutuisimme tinkimään myös ryhmien määrästä.

– On tärkeää, että toiminnan turvallisuus säilyy, eikä esimerkiksi henkilökunnan määrästä voida tinkiä, sanoo myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava lapsityönohjaaja Kaisa Nurmi.

Seurakunnan lisäksi kerhotoimintaa järjestävät Hämeenlinnassa Lasten Liikunnan Tuki ry, 4H, Hämeenlinnan kaupunki sekä Tavastsvenska Föäldraföreningen. HÄSA

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic