Kanta-Häme

Kerran kartonkikoneet on jo siirretty Hämeenlinnaan

Suomen Kerta -yhtiön kolme kartonkikuppikonetta on siirretty Huhtamäen Hämeenlinnan tehtaalle. Kartonkimukien ja -pikarien valmistus niillä alkaa lokakuun aikana.

– Koneet kasvattavat tuotannon henkilöstöä muutamalla. Sekin on hyvä lisä nykyisinä aikoina, Huhtamäki Foodservice Finlandin johtaja Päivi Suutari sanoo.

Suomen Kerta luopuu kartonkikuppien valmistamisesta. Se on sopinut Huhtamäen kanssa yhtiön kuppituotannon siirtämisestä Hämeenlinnaan Huhtamäelle. Suomen Kerta ostaa tuotteensa Huhtamäeltä. Se jatkaa kuitenkin kartonkilautasten valmistusta Imatralla.

Sopimuksen mukaan Suomen Kerran kolme kartonkikuppikonetta siirtyivät Huhtamäelle.

– Suhtaudumme Suomen Kertaan kuin mihin tahansa asiakkaaseemme. Yritys on sikäli kuitenkin myös kilpailijamme, koska se valmistaa kartonkilautasia, Suutari kertoo.

Huhtamäki työllistää Hämeenlinnassa noin 200 henkilöä, joista kolme neljäsosaa on tuotannossa. Toimihenkilöitä yhtiöllä on Hämeenlinnassa noin 50.

Uudet koneet… sopivat tiloihin

Huhtamäellä on ennestään Hämeenlinnassa 21 konetta, jotka valmistavat kartonkiastioita. Suomen Kerran koneet eivät siten suhteessa lisää paljon tuotantoa.

– Uudet koneet mahtuvat samoihin tiloihin, joissa on nykyinen tuotanto. Meidän ei tarvitse ottaa käyttöön edes Paccorilta vapautuneita tiloja.

Huhtamäki myi pääomasijoitusyhtiölle muovisten elintarvikepakkausten tuotannon. Tuotanto siirrettiin Paccor-nimiseen konserniin, joka rakensi tuotannolleen uudet tilat Painokankaan Moreeni-yritysalueelle. Yritys on sittemmin muuttanut nimensä Coverikseksi.

Kun Suomen Kerta luopuu kartonkisten mukien ja pikarien valmistuksesta, vain Huhtamäelle jää alan tuotantoa Suomessa. Kartonkimukeja ja -pikareja tuodaan kuitenkin myös ulkomailta Suomeen.

– Meidän tuotannostamme noin puolet menee Suomeen ja puolet vientiin. Ruotsi ja Norja ovat suurimmat vientimaamme, Suutari kertoo.

Huhtamäki ei vie kartonkituotteita Venäjälle, koska yrityksellä on Venäjällä iso tehdas.

Suomen Kerta keskittyy lautasten, lautasliinojen ja kynttilöiden valmistukseen. Imatran tehtaan lisäksi sillä on Kotkassa kattaustuotetehdas ja Riihimäellä Havin kynttilätehdas. (HäSa)

Menot