Kanta-Häme

Kerrostaloista vasta kaksi ostanut kaupungin vuokratontin

Eino Leinon katu 3–5 on toinen niistä kahdesta kerrostalosta, joka on tähän mennessä taipunut Hämeenlinnan kaupungin ronskien vuokratonttien hinnankorotusten vuoksi ostamaan tontin itselleen.

– Pakkorakohan se oli. Edellinen vuokrasopimus olisi päättynyt tänä vuonna, ja vuosivuokra olisi noussut 4 200 eurosta 42 000 euroon viiden vuoden sisällä. Yhtiökokouksessa osakkeenomistajat olivat ostosta hyvin yksimielisiä, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Vilmunen.

Kauppa tehtiin jo viime vuoden puolella. Tontin ostohinta oli noin 520 000 euroa. Summan taloyhtiö maksaa 15 vuoden lainalla.

– Ihan oikeasti asia ottaa päähän, koska eihän tontin osto välttämättä nosta asuntojen arvoa. Siinä mielessä se on turha sijoitus, Vilmunen näkee.

Hän omistaa kahden kerrostalon taloyhtiöstä kaksi asuntoa, muttei asu kummassakaan.

Vuokratontteja parituhatta

Talossa vuosikymmenet asunut 88-vuotias Veikko Viitaniemi suhtautuu ostopäätöksen tuomaan vastikkeen nousuun maltillisesti.

63-neliömetrin suuruisen asunnon vastike nousi 258 eurosta 337:ään.

– Osto oli ainoa oikea tie. Muutoin vuokra olisi noussut pilviin. Raamatussakin sanotaan, että kruunulle täytyy antaa omansa.

– Silloin kun on rahaa, on mukava maksaa, mutta jos ei ole, niin piru vieköön! Mulla ei ole koskaan ollut matti kukkarossa, Viitaniemi hymähtää.

Toinen kerrostalo, jonka vuokratontin ostopäätöksen kaupunginhallitus on jo siunannut, sijaitsee Parolantie 18:ssa.

Yli 100 000 euroa maksavat tonttikaupat päättää kaupunginhallitus, ja sitä halvemmat tonttikaupat päättää geodeetti virkamiespäätöksellä.

Vuokratontteja kaupungilla on yhteensä 2 179. Näistä omakotitontteja on 2 003, kerrostalotontteja 54 ja rivitalo- ja asuinpientalotontteja 122.

Myyntivoittoa tulossa viitisen miljoonaa

Kaupunki oli saanut keskiviikkoon mennessä kaikkiaan 208 ostohakemusta.

Viime vuoden puolella kauppoja tehtiin satakunta, ja kymmeniä on myyty nyt alkuvuodesta.

– Myyntivoitto näistä paristasadasta kaupasta on 4,7 miljoonaa euroa. Meidät on yllättänyt se, että hakemuksia on tullut tähän mennessä jo näinkin paljon, kertoo palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen kaupungin maaomaisuuden hallintayksiköstä.

Heinäkuun alussa kaupunki lähestyi vuokratonttilaisia vuokrannoususta kertovalla kirjeellä. Kaupunki tarjosi myös tontteja ostettavaksi nykyisin voimassa olevalla hinnalla.

– Jos haluaa ostaa tontin vanhalla hinnalla tai hakea portaittaista vuokran nostoa, on tärkeää muistaa helmikuun lopun takarajan päivämäärä, Rahikainen muistuttaa.

Portaittaisesta vuokranhinnan nostosta oli keskiviikkoon mennessä jätetty vain yksi hakemus.

Myytäville tonteille myös kiinteistövero

Siitä, mihin kaupunki vuokratonttien myynnistä saatavat tulot käyttää, palveluasiantuntija Sirpa Rahikaisella ei ole tietoa.

– Tuskin sitä korvamerkattu on, mutta budjettiin se on kirjattu. Kaupungilla maanvuokratulot laskevat, koska myytävien tonttien osalta ei enää tule vuokratuloja, mutta toisaalta näistä tonteista joutuu maksamaan kiinteistöveroa. Sen tuotto on kuitenkin pienempi kuin maanvuokratuloista nyt tuleva tuotto.

Hämeenlinnassa vakituisen asumisen kiinteistövero on 0,50 prosenttia ja tontin osalta yleinen kiinteistövero 1,25 prosenttia verotusarvosta. (HäSa)