Kanta-Häme

Kerrostalojen kerhohuoneissa pureksitaan aivopähkinöitä

Matti Orrela panee Kaivokatu 24:n kellaritilaan saapuvan toimittajan heti koville: ennen haastattelua täytyy selvitä tehtävästä, jossa piirretään talo nostamatta kynää paperista ja peruuttamatta.

Pienen pähkäilyn jälkeen testi ihme kyllä läpäistään.

– Nämä ovat tällaisia hoksaamistemppuja ja aika paljon kielelliseen osaamiseen liittyviä. Visusti uskon, että näistä on muistin ylläpitämisen kannalta hyötyä, Orrela sanoo.

Hän on vetänyt syksyn ajan taloyhtiön omaishoitajille ja ikäihmisille joka toinen viikko tunnin verran Virtaa aivoille -ryhmää.

– Ei tässä sen kummempaa ole. Minä kun tykkään kävellä, niin käyn aina hakemassa Omaishoitajien toimistolta uudet tehtävät. Yhtä tärkeää kuin aivojumppa tässä on sosiaalinen puoli, Orrela tähdentää.

Vakioporukassa on 5–7 taloyhtiön asukasta. Esko Kivinen ja Terttu Lehtovuori säestävät Orrelaa.

– Mukavaa on ollut oppia tuntemaan taloyhtiön ihmisiä paremmin, Lehtovuori sanoo.

Hitaasti liikkeelle

Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n Petra-projektissa on kehitetty muistitreenien lisäksi myös ikäihmisille ja taloyhtiöiden kerhohuoneisiin sopivia venyttelyjumppia, käsityöryhmiä ja peliporukoita.

– Lisäksi on käyty teatteriretkillä, järjestetty joulujuhlia ja monimuotoista yhdessä tekemistä. Toiminta lähti vähän hämäläisen hitaasti liikkeelle, mutta lopputulos on hyvä, projektin vetäjänä toiminut Ulla Oksanen arvioi.

Vaikka projekti itsessään nyt loppuukin, Oksanen uskoo toimintaryhmien jäävän eloon.

– Suurimpana saavutuksena pidän sitä, että on synnytetty paljon uusia ystävyyssuhteita ja naapuriapu on lisääntynyt näissä taloyhtiöissä.

– Omaishoitajien yhdistyksen kannalta on tärkeää myös varhainen tarttuminen tulevaisuuden omaishoitajiin ja -hoidettaviin, hän lisää.

Hämeenlinnan lisäksi Petra-projektin osahankkeita on pyöritetty Jyväskylässä ja Tampereella.

– Tampereella on keskitytty fyysisen hyvinvoinnin edistämiseen, Jyväskylässä psyykkisen ja täällä meillä sosiaalisen. Tuloksista ja syntyneistä ideoista on koostettu Omaishoitajien hyvinvointiopas, Oksanen kertoo. (HäSa)