Kanta-Häme

Kertaluonteiset erät eivät lämmitä Hämeenlinnan taloutta pitkään

Tuloslaskelma ilman kertaeriä, plussia tai miinuksia, kertoisi kaupungin taloudesta realistisemmin kuin nykyinen kertaerillä kuorrutettu. Näin arvioi Hämeenlinnan vastuullinen tilintarkastaja Minna Ainasvuori.

– Sellaista ei tosin vaadita, mutta se helpottaisi talouden ymmärtämistä kunnissa.

Tarkastuslautakunta jätti arviointikertomuksensa viime vuodelta keskiviikkona. Lautakunnan puheenjohtaja Pekka Kääriäinen (kok.) oli Ainasvuoren kanssa samoilla linjoilla.

– Talouden tasapaino on osin tilapäistä. Kertaluonteiset erät eivät pitkään lämmitä. Pitkän ajan kestävän talouden uhat vain lisääntyvät.

Silti viime vuoden tilinpäätöksessä on positiivinen sävy.

– Vaikeassa tilanteessa on onnistuttu tekemään positiivinen tulos. Lainakanta jopa hieman pieneni. Kertaeriä olivat mm. tonttien myynnistä saadut 7 miljoonaa ja strukturoitujen korkojohdannaisten myynnistä tulleet 2 miljoonaa euroa.

Kääriäinen kiitteli ketteryyttä, jolla pystyttiin päätöksentekoon juuri oikealla hetkellä, kun kiistellyt johdannaiset myytiin.

– Yleensä kunnallinen byrokratia jauhaa niin kauan, että sopiva hetki on aikaa sitten mennyt ohi.

Tarkastuslautakunta kiinnitti erityisesti huomiota ikuisuuskysymyksiin eli korjausvelan kasvuun niin infrassa kuin rakennuksissakin sekä taseessa yhä olevan 1,3 miljoonan alijäämän kattamiseen.

Myös asukasluvun tahmea kasvu huolestuttaa.

– Kustannusten karsimista ja tuottojen lisäämistä pitää jatkaa.

Konserniohjausta tulee tarkastuslautakunnan mielestä tehostaa entisestään. Samoin tilaaja-tuottajamallia tulisi tarkastella tuottavuuden näkökulmasta.

Yhtenä esityksenä on, että myös Tavastian koulutuskuntayhtymä ja Hämeen ammattikorkeakoulu oy sisällytetään konsernivalvonnan piiriin.

Luottamushenkilöitä Kääriäinen kannustaa mukaan kaupungin talkoisiin.

– Viranhaltijoilla on riittävästi töitä kaupungin talouden ja toiminnan hoidossa. Luottamushenkilöiden ei pitäisi rasittaa heitä kohtuuttomilla selvityspyynnöillä. Selvityksiä saa toki pyytää, mutta henkinen väkivalta on kaupungin työpaikoilla kiellettyä myös luottamushenkilöiltä.

Kääriäinen korosti, että demokraattisiin päätöksiin pitää tyytyä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kiitteli tarkastuslautakuntaa siitä, että arviointikertomus on entistä luettavampi.

Hän katsoi, että tarkastustoimen ja myös tilintarkastuksen tehtävä on auttaa organisaatiota kehittymään.

Tilintarkastaja antoi nyt vakiomuotoisen tilintarkastuskertomuksen, mikä merkitsee, että suurta huomautettavaa ei ollut. Tosin muutamia teknisluotoisia korjauksia tehtiin. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020