Kanta-Häme

Kesä jatkuu vielä

Vaikka puiden lehdet alkavat jo hienokseltaan värjääntyä, jatkuu kesä yhä. Viikonlopun lämmin sää houkuttelikin hämeenlinnalaiset pihoilleen nauttimaan kesän viimeisistä auringon säteistä.

Vanhan Alikartanontien varrella ei syksyn puutarhatöistä hermoilla. Kun Malmbergit lähes 30 vuotta sitten muuttivat Harvialaan, hermoiltiin vieläkin vähemmän – ainakin pihatöistä. Lapset olivat pieniä, ja piha harvojen asukkaiden silmiltä piilossa.

Muutaman viime vuoden aikana seutu on muuttunut täydellisesti ja muuttuu koko ajan.

– Tontti oli ensin meidän perheen perunamaa, mutta sitten rakensimme tähän talon. Silloin tätä kulmakuntaa sanottiin vielä Parkkimäeksi, Oili Malmberg kertoo.

Vanhalla Alikartanontiellä oli taloja alun perin vain kymmenkunta. Kului 20 vuotta ennen kuin Malmbergien jälkeen rakennettiin seuraava talo.

– Meitä alkuperäisiä asukkaita on enää muutamassa talossa. Vanhasta Alikartanontiestä on tullut rauhallinen umpitien pää, Oili Malmberg sanoo.

Ihana paikka asua

Nykyisin Vanha Alikartanontie on suuren Tarvasmäen kainalossa, johon rakennetaan koko ajan lisää.

– Me rakensimme tänne ensimmäisen talon vuonna 2005, mutta sen jälkeen niitä on tullut sata lisää. Vaikka tänne rakennetaankin koko ajan, on alue rauhallinen. Ei tästä meidän talon edestäkään mene päivän aikana kuin kymmenen autoa, Umputiellä asuva Jörg Stelter kertoo.

Stelterin nelivuotias Jonas ja kuusivuotias Tobias ovat vasta laajentamassa reviiriään, kun saavat jo sotkea polkupyörällä naapuriin. Leikkikavereita riittää yllin kyllin trampoliineista päätellen.

– Täällä on epänormaali, jos pihalla ei ole trampoliinia, Stelter huomauttaa.

Toistakymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut saksalaismies sanoo tarinansa olevan se perinteinen: rakkaus houkutteli vaihtamaan maata.

– Viihdyn oikein hyvin Hämeenlinnassa. Täällä on kiva työpaikka ja lapsilla hyvä kasvaa.

Joskus piha kyllästyttää

Niin Jörg Stelter kuin Oili Malmbergkin myöntävät, että välillä pihatyöt alkavat jo kyllästyttää. Siihen auttaa se, että otetaan vähän lunkimmin.

Malmbergien piha on alkanut vasta muotoutua emäntänsä aivoissa. Mahdollisuuksia on moneksi, sillä yli 3000 neliön tontista vasta puolet on käytetty.

– Makaan riippukeinussa ja suunnittelen, mitä kaikkea pihalle voitaisiin vielä tehdä ja mies sitten toteuttaa. Nyt rakennetaan talon eteen vielä lisää terassia niin, että saadaan toinenkin riippukeinu. Saa mies sitten maata siinä minun vieressäni, Oili Malmberg nauraa.

Jörg Stelterin aika on kulunut pihalla lähinnä rakennushommissa. Parhaillaan hän laittaa seinän viereen suojaharsoa, etteivät rikkaruohot pääsisi liikaa juhlimaan.

Pihoilla on taipumus poikia projekteja. Jörg Stelter on tehnyt jo paljon, mutta paljon on vielä edessä. Suunnitelmat eivät lopu kesken myöskään Oili Malmbergilta.

– Tehdään sitten, kun huvittaa Ei puutarha saa olla pakkopullaa. Parhaimmillaan puutarha on rauhallinen oma pesä, jossa voi nauttia olostaan toisten silmiltä piilossa, Oili Malmberg sanoo. (HäSa)