Kanta-Häme

Kesä meni hyvin ja jätti mukavia muistoja – Yrittäjä Sari Helinin puodissa kävi "Iloisia asiakkaita läpi kesän"

Pienyrittäjät iloitsevat, että kesälomalaiset löysivät heidät hienosti koronakesänä.
Mierolan Silta Caféssa riitti asiakkaita koko kesän. Yrittäjät Piia Kotkaranta ja Hanna Viitalähde-Ahava ovat työllistäneet tänä kesänä yli sata nuorta jäätelökioskeillaan, mistä he ovat erityisen iloisia. Kuva: Pekka Rautiainen
Mierolan Silta Caféssa riitti asiakkaita koko kesän. Yrittäjät Piia Kotkaranta ja Hanna Viitalähde-Ahava ovat työllistäneet tänä kesänä yli sata nuorta jäätelökioskeillaan, mistä he ovat erityisen iloisia. Kuva: Pekka Rautiainen

Miten pienyrittäjien kesä meni koronan kurittaman kevään jälkeen? Löysivätkö kesälomalaiset Hauhon Wanhan Raitin Kievarin, Hattulan Mierolan Silta Cafén ja Iittalan Lasimäen käsityö- ja sisustuskauppa Linnanrouvan?

Kyllä löysivät. Runsain joukoin ja hyvillä mielin.

Näin kertovat yrittäjät Ismail Aktas, Hanna Viitalähde-Ahava ja Sari Helin.

Ismail Aktasille mennyt kesä oli ensimmäinen Wanhan Raitin Kievarin yrittäjänä. Hän osti yrityksen viime vuoden loppupuolella yhdessä kokki Elias Salmisen kanssa.

Lue myös: Ismail Aktas meni ostamaan pakastimia, mutta ostikin Wanhan Raitin Kievarin Hauholta (25.10.2019)

Kulunut kesä meni paljon paremmin kuin mies uskalsi odottaa siitäkin huolimatta, että ravintolat saivat avata ovensa vasta kesäkuun alussa.

– Ihmiset olivat tyytyväisiä kievariin. Se oli yli odotusteni. Terassistamme tuli monen lempipaikka. Hämeenlinnastakin tuli pariskuntia syömään wingsejämme ja burgereitamme, Aktas kertoo.

”Kaikki olivat niin tyytyväisiä, niin kuin minäkin”

Aktas sai vuokranantajalta luvan laajentaa terassin nurmikkoalueelle, jolloin hän sai 28 lisäasiakaspaikkaa.

Vilkkaimpina päivinä asiakkaat joutuivat odottamaan ruokaa pahimmillaan, tai parhaimmillaan, jopa puolitoista tuntia, mutta sekään ei hyvällä asenteella liikkeellä olleita kävijöitä haitannut.

– Juuri kukaan ei kääntynyt ovelta takaisin. He ottivat juomat ja menivät kiltisti odottamaan. Lopuksi he kiittelivät palvelusta ja ruoasta. Kaikki olivat niin tyytyväisiä, niin kuin minäkin, Aktas kertoo iloisena.

Ismail Aktas on toiminut Hauholla sijaitsevan Wanhan Raitin Kievarin yrittäjänä vajaan vuoden ja on viihtynyt työssään erinomaisesti. Kuva: Ismail Aktasin kotialubi
Ismail Aktas on toiminut Hauholla sijaitsevan Wanhan Raitin Kievarin yrittäjänä vajaan vuoden ja on viihtynyt työssään erinomaisesti. Arkistokuva.

Ihmiset odottivat terassille pääsyä

Hanna Viitalähde-Ahava on pyörittänyt vuodesta 2005 siskonsa Piia Kotkarannan kanssa Hattulan Mierolan sillan kupeessa olevaa suosittua kahvilaravintolaa.

Naisen mukaan kauniina kesäpäivinä terassi täyttyy jo heti lounasaikaan. Tänä vuonna kahvilan vilkkain kuukausi oli kesäkuu ja yrittäjän mukaan oli nähtävissä, että moni oli odottanut terassien avautumista.

Silta Cafén asiakkaat ovat pitkälti paikkakuntalaisia, veneilijöitä ja esimerkiksi motoristeja, mutta myös aivan uusia kasvoja. Joku uusista asiakkaista kertoi Viitalähde-Ahavan mukaan löytäneen paikalle Vaihtoehto ABC:lle -yhteisön mobiilisovelluksen perusteella.

– Haastavan kevään jälkeen oli hienoa päästä tapaamaan ja palvelemaan asiakkaitamme sekä vaihtamaan kuulumisia. Mennyt kesä on ollut vilkas ja säät ovat suosineet meitä. On ollut ilo palvella hymyileviä asiakkaita, Viitalähde-Ahava kertoo.

Linnanrouva-myymälän yrittäjä Sari Helin kuvailee kulunutta kesää ihanaksi, mutta työlääksi. Kuva: Esko Tuovinen

Moni halusi ostaa kotimaista

Vuodesta 2017 Lasimäellä yrittäjänä toiminut Sari Helin pääsi hänkin avaamaan ovensa vasta kesäkuun alussa. Helinin onneksi käsityömyymälän ovi kävi ahkerasti, ja asiakkaita riitti.

Helin myy askartelu- ja käsityötarvikkeita, mutta myös valmiita käsitöitä, jotka ovat yrittäjän ja hänen lähisukulaistensa valmistamia.

– Kesäkuu oli hyvin samanlainen tulokseltaan kuin viime vuonna, heinäkuussa kävi selkeästi enemmän ihmisiä kuin normaalivuosina.

Ulkomaiset turistit puuttuivat tänä kesänä Lasimäeltä, mutta kotimaiset matkaajat korvasivat Helinin mukana aukon hienosti.

– Moni asiakas kertoi haluavansa ostaa kotimaista. Moni mainitsi myös tehneensä keväällä käsitöitä tavallista enemmän.

Helinin kesä oli jopa odotettua työteliäämpi ja vapaapäivät olivat yhden käden sormin laskettavissa.

Keväällä yrittäjä ei voinut tietää, miten asiakkaat käyttäytyvät. Mitä kannattaa ostaa ja miten paljon tuotteita valmistaa.

– Sitten asiakkaita tulikin tosi hyvin, joten iltaisin piti tehdä lisää tuotteita myytäväksi. Kesä oli raskas – niin ihanaa, kun se on ollutkin, että ihmiset ovat käyneet.

Sisarukset Margus ja Krista Laanemets olivat tulleet Virosta Iittalan Lasimäellä sijaitsevaan Linnanrouva -myymälään ostoksille. Normaali vuosina Iittalan Lasimäellä vierailee paljon ulkomaisia turisteja, tänä koronakesänä he ovat olleet harvassa. Kuva: Esko Tuovinen
Sisarukset Margus ja Krista Laanemets olivat tulleet Virosta Iittalan Lasimäellä sijaitsevaan Linnanrouva -myymälään ostoksille. Normaali vuosina Iittalan Lasimäellä vierailee paljon ulkomaisia turisteja, tänä koronakesänä he ovat olleet harvassa. Kuva: Esko Tuovinen

Millä mielellä yrittäjät nyt katsovat mennyttä kesää, jäikö jokin mukava asia erityisesti mieleen?

– Teen niin innoissani töitä, joten minulle jokainen päivä on hyvä muisto kesästä. Samalla tavalla kuin asiakkaat ihastelevat vanhaa rakennusta, niin minäkin ihastelen sitä koko ajan, Aktas sanoo ja kertoo olevansa työssä, jossa mieli lepää.

Aktas on toiminut Hauholla pitseriayrittäjänä viisi vuotta, mutta vasta kievarin yrittäjänä hän on oppinut tuntemaan paikallisia.

– Kievarissa pystyy paremmin tutustumaan ihmisiin kuin pitseriassa. Tiedän jo ihmisiä nimeltä. Jos asiakkailla ei ole seuraa, niin minähän olen heille seurana.

Helin puolestaan iloitsee, siitä että moni Lasimäellä ensimmäistä tai pitkästä aikaa vieraillut yllättyi alueen monipuolisesta tarjonnasta.

– Ihmiset eivät vaikuttaneet kauhean pettyneiltä, vaikka eivät päässeetkään ulkomaille. He olivat löytäneet Suomesta uudenlaisia juttuja, lähimatkailun helmiä. Oli iloisia ihmisiä läpi kesän.

Mierolan Silta Caféssa on hyvä henki. Siitä kielii se, että kesätyöntekijät palaavat vuosi toisensa jälkeen yritykseen töihin. Kuva. Pekka RAutiainen

Viitalähde-Ahava iloitsee siitä, että yritys työllisti tänäkin kesänä noin sata nuorta työntekijää. Heillä on jäätelökioskeja muun muassa Riihimäellä ja Tampereella.

Erityisen mielissään siskokset ovat myös sen vuoksi, että kesätyöntekijät palaavat vuosi toisensa jälkeen heille töihin.

– He aloittavat meillä pieninä tiskareina ja ovat sitten täysi-ikäisinä kassoja ja kokkeja. Nuoret saavat iän ja kokemuksen karttuessa lisää vastuuta sekä valmiudet kohti omia ammattejaan ja työelämää. Olemme ylpeitä ja iloisia siitä, että nuoret pysyvät meillä ja kasvavat meidän kanssamme. HÄSA

Miten avoinna kesän jälkeen?

Hauhon Wanhan Raitin Kievari on avoinna läpi vuoden lyhennetyin aukioloajoin. Ismail Aktas suunnittelee lounaspöydän avaamista, mikäli hän saa kasaan vähintään 20 lounasruokailijaa.

Mierolan Silta Cafén yrittäjät katsovat tilannetta sään mukaan. Jos sää on hyvä ja asiakkaita riittää, he ovat auki vielä lokakuun.

Linnanrouva palvelee syyskuun alusta lähtien läpi vuoden aina viikonloppuisin. Jos väkeä liikkuu, yrittäjä on valmis pitämään liikettä auki enemmänkin. Joulusesongin aikaan puoti on muutaman viikon auki joka päivä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic