Kanta-Häme

Kesä tuo miniristeilyt Hämeenlinnaan

Aikaisemmin Tampereen läheisyydessä järviristeilyjä järjestänyt Kuutar tuo ensi kesänä toisen laivoistaan Hämeenlinnan satamaan ja sen lähivesille.

– Tulemme täydentämään pelikenttää, sanoo Awe Vilpas.

Vilpas on ammatiltaan kippari, ja hän omistaa puolet Suomen Järviristeilyt oy:stä, jonka toinen osakas on janakkalalainen hinauspalveluyrittäjä Mika Pudas.

– Risteilyistä tulee minulle vähän kuin kesätyö, luonnehtii kone- ja perämies Pudas.

Käytännössä pelikentän täydentäminen tarkoittaa, että keskikesällä keskiviikosta perjantaihin 80-paikkainen m/s Kulkuri lähtee Hämeenlinnan satamasta ja pysähtyy linnan, Aulangon ja Hotelli Vaakunan laitureissa lähteäkseen taas tasatunnilla satamasta uudelle kierrokselle.

Asiakkaat voivat jäädä pois veneestä millä laiturilla tahansa ja jatkaa matkaa milloin tahansa saman päivän aikana. Liikennöinti tapahtuu kello 12–16.

– Uskon, että vastaamme kysyntään, jolle ei ole ollut tarjontaa. Hämeenlinnahan on kohtuullisen vilkas kesäkaupunki, missä on paljon vettä ympärillä, mutta turistit eivät oikein pääse nauttimaan siitä, sanoo Vilpas.

Lauantaisin m/s Kulkuri tekee kaksi tuntia kestävän Hämeenlinna by lake maisemaristeilyn ja sunnuntaisin Turenkiin pidemmän lounasristeilyn, johon kuuluu ruokailu Turengin asemalla.

– Reitit on suunniteltu tunnepohjalta. Mika toivoi liikennöintiä Janakkalan suuntaan, jonne laivat ovat viimeksi kulkeneet yli 30 vuotta sitten, kertoo Vilpas.

Hänen mukaansa ensi kesänä kerätään oppia ja palautetta, jonka perusteella risteilytoimintaa kehitetään tulevina kesinä.

Kuutar järjestää ns. turistiristeilyjä Hämeenlinnassa 1.7.–10.8. Toukokuusta lokakuulle aikoinaan Korkeasaaren aluksena toiminutta m/s Kulkuria voi tilata risteilemään Vanajavedellä, Pyhäjärvellä ja Hiidenjoella.

Awe Vilppaalla on toistakymmentä vuotta kokemusta järviristeilystä. Tampereen sisävesituristeista hänen yrityksensä on palvellut n. 20 prosenttia.

– Me olemme ajaneet kahdella aluksella reilu 20 000 risteilyä Tampereella, joten asiakastoiveemme Hämeenlinnassa on noin 10 000, sanoo Vilpas.

Tampereella suurin sisävesiristeilijä on Hopealinjat n. 80  000 asiakkaalla. Vilppaan mukaan Kuutar ei kilpaile Hopealinjojen kanssa Hämeenlinnassa.

– Hopealinjat on keskittynyt pitkään reittiin. Me halusimme nimenomaan pienen, nopean ja notkean aluksen, joka pääsee kaikkiin pieniin laitureihin.

Tosiasia, ettei sisävesiliikennöitsijöitä ole seilannut viime vuosina Hämeenlinnan vesillä ruuhkiksi asti, ei pelota yrittäjää.

– Kai meitä ajaa usko alaan tai jonkinlainen hulluus, nauraa Vilpas. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic