Kanta-Häme

Kesäduunari-kiertue saapuu Hämeeseen

SAK:n eli Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön Kesäduunari-kiertue jakaa tällä viikolla työelämätietoutta Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Nuorille suunnatun kiertueen tavoitteena on lisätä heidän ymmärrystään työelämän perusasioista.

– Palkka-asiat kiinnostavat nuoria eniten. Kerromme lisäksi työelämään liittyvistä velvoitteista ja myös työntekijöiden oikeuksista, kertoo SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela.

Hän toivoo kiertueen auttavan, jotta nuorten ensimmäinen kokemus työelämästä olisi mahdollisimman miellyttävä.

Mistä sitä palkkaa saa?

SAK:n Työelämäpelin vastausten perusteella nuoret tuntevat heikosti työelämän velvoitteet ja säännöt. Esimerkiksi noin puolet nuorista ei tiedä, että työnantajan on maksettava työntekijälle palkkaa työstä kertyneellä kesälomalla.

Työelämäpeli löytyy osoitteesta www.tyoelamapeli.fi. Pelin vastauksista paljastuu, etteivät nuoret tunne monia heille tärkeiden sosiaalietuuksien yksityiskohtia. Alle puolelle vastaajista oli tuttua, että työstä saatavat lomakorvaukset vaikuttavat opintotukikuukausien määrään.

SAK:n koulutusasiantuntija Merja Lehmussaari sanoo, että koulujen opetusohjelmaan tulisi lisätä nykyistä enemmän työelämän asioita.

– Aihetta pitäisi käsitellä oikeaan aikaan eli silloin, kun nuori menee TET-harjoitteluun tai lopettaa koulun, hän sanoo.

Kesäduunari-kiertue vierailee tänään tiistaina Forssan ammatti-instituutissa, keskiviikkona Riihimäellä Hyriassa ja torstaina 5. maaliskuuta Hämeenlinnassa koulutuskeskus Tavastiassa. Ensi viikolla vuorossa ovat Lahden seudun ammatillisen koulutuksen yksiköt. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic