Kanta-Häme

Kesäinen melodraama Kernaalassa

Tässä jutussa seikkailevat korskea kartanon herra ja nuori tytönheitukka, joiden välille puhkeaa epäsäätyinen romanssi. Lyhyen onnen jälkeen neito kohtaa karun loppunsa, mutta rakkauden hedelmät pelastetaan kartanon suojiin.
 
– Tämä on kuin suoraan Suomi-Filmistä, naureskelee janakkalalainen Katja Leväniemi, jonka pihapiiri Kernaalassa tarjosi puitteet kevään romanssille.
 
Tulokas tuli osaksi laumaa
Korskea kartanon herra on Leväniemen kukko Algot, ja onneton neito on pihapiiriin ilmestynyt fasaanikana, joka itsepintaisesti lyöttäytyi maatiaiskukon kintereille. Aluksi Algot ihmetteli kanalaumaansa ilmestynyttä uutta tulokasta, mutta hyväksyi sen aika nopeasti osaksi porukkaansa.
 
– Algot ruokaili yhdessä fasaanikanan kanssa ja tarjoili sille jyviä ja muita herkkuja. Myös muut kanat hyväksyivät tulokkaan, ja antoivat sille tilaa, Leväniemi kertoo.
 
Fasaanikana kävi katsastamassa kanalan ja koeistui kanalan orretkin, mutta joka ilta se poistui pihasta ja palasi seuraavana aamuna.
 
– Tätä jatkui koko kevään, kunnes yhtenä aamuna fasaanikana oli mystisesti kadonnut. Sitä ei enää näkynyt, ja pikkuhiljaa asia unohtui, Leväniemi kertoo.
 
Ruohikosta löytyi kymmenen munaa
Kunnes koitti kohtalokas kesäkuun 11. päivä, jolloin Katja Leväniemi alkoi leikata pitkäksi venähtänyttä nurmikkoa päältäajettavalla leikkurillaan.
 
– Ajelin kaikessa rauhassa, ja yhtäkkiä ruohonleikkurin alta kuului jonkinlainen tsup-ääni. Luulin ajaneeni koiran lelun päältä, ja jatkoin leikkuuta, Leväniemi muistelee.
 
Kun hän palasi samalle kohdalle uudestaan, hän huomasikin leikatun ruohon seassa fasaanin sulkia.
 
– Ja kun menin katsomaan tarkemmin, ruohon seassa oli fasaanin pesä ja siellä 10 kaunista munaa. Pienestä fasaanikanasta sen sijaan ei jäänyt jälkeen juuri mitään, mutta se oli istunut hipi hiljaa suojelemassa pesäänsä. Itku siinä tuli, kun keräsin munat talteen, Leväniemi kertoo.
 
Pesässä oli kymmenen munaa, ja Leväniemi vei ne sisälle hautomakoneeseen. Viikko sitten lauantaina munista kuoriutui kuusi poikasta ja maanantaina vielä yksi. Samaan aikaan Leväniemi osallistui Jokioisilla MTT:n järjestämään maatiaiskanojen säilyttämistä koskevaan seminaariin.
 
Siellä tuli puheeksi myös fasaanineito ja hautomakoneessa olleet munat.
 
– Pohdimme, voisiko Algot-herra olla tipusten isä. Saamani tiedon mukaan on mahdollista, että kana ja fasaani voivat risteytyä. Soittelin tutuille fasaanitarhaajille, jotka kertoivat, ettei heille ole moista tapausta tullut koskaan vastaan. Äärimmäisen harvinaista se on, mutta ei mahdotonta, Leväniemi kertoo.
 
– Tunnetaan tapauksia, joissa fasaani on risteytynyt teeren kanssa, hän huomauttaa.
 
Myös kanojen ja fasaanin risteytymiä tiedetään, ja sellaisia on esillä esimerkiksi Tringin luonnonhistoriallisessa museossa Lontoossa.
 
Fakaaneja vai kufaaneja?
Nyt fasaanikanan poikaset asustavat Leväniemen työhuoneessa akvaariossa, joka on muokattu pikku tipujen ensikodiksi. Yleensä siinä on maatiaiskanojen poikasia, mutta nyt pikkufasaanit saavat lainata sitä.
 
– Fasaanin poikaset ovat kuulemma aivan hiekan ruskeita, kun taas kananpojat keltaisia. Minun mielestäni näissä on keltainen vivahde, Leväniemi sanoo.
 
Hän aikoo seurata poikasten kasvua nähdäkseen, alkavatko ne näyttää ihan tavallisilta fasaaneilta, vai voisiko Algotilla olla osuutta asiaan.
 
– Jos siltä näyttää, niin sitten poikasten dna kannattaa tutkia. Mitähän ne siinä tapauksessa olisivat, faskanoja vai fakaaneja vai kufaaneja, Leväniemi pohtii hymyssä suin. (HäSa)
 
 

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic