Kanta-Häme

Kesäisen tuulen alla joogatessa tuntee elävänsä

– Astangajoogan tärkein elementti on hengitys. Harjoitus alkaa aurinkotervehdyksillä ja seisoma-asanoilla, ohjaaja Katariina Karjalainen opastaa nurmelle puiden varjoon asettunutta ryhmäänsä.

Joukko naisia ja muutama rohkea mies on kokoontunut Urjalan asemanpuiston nurmelle viltteineen ja mattoineen pientä rauhoittumishetkeä varten. Urjalassa asuvan Karjalaisen mukaan jooga on hyvä harrastus heillekin, jotka eivät ole aikaisemmin juuri liikuntaa harrastaneet.

Liikkeitä pystyy hänen mukaansa muuntelemaan, mikäli fyysiset rajoitukset tai kivut estävät joidenkin harjoitusten viemisen loppuun.

– Itselläni oli nelisen vuotta sitten aloittaessani parikymmentä kiloa enemmän painoa, joka lähti sitten harjoittelun myötä tippumaan pikku hiljaa. Joogan kautta innostuin muustakin liikunnasta, Karjalainen kertoo.

Hiki pintaan täytyy saada

Astangajooga on melko fyysistä, jonka aikana voi hikikin nousta pintaan. Karjalaisen mukaan harjoitellessa keho lämpiää ja ylimääräiset kuonat lähtevät liikkeelle.

– Jooga poistaa kaikkea turhaa sekä kehosta että mielestä.

Samaa mieltä on aivan asemanpuiston naapurissa asuva Petra Salmela. Joogaharjoittelu auttaa mieltä suhtautumaan elämään kevyemmin ja stressittömämmin.

– Jooga tekee todella hyvää. Siitä tulee voimakas ja kaunis olo. Liikkeet voivat olla nivelille vaativia, mutta niitä pystyy myös tekemään helpotetusti. Itselläni on selkä leikattu aikanaan, mutta hyvin luonnistuu, Salmela sanoo.

– Ihaninta on olla tässä ulkona, kun tuuli tuntuu iholla. Tuntee olevansa niin elossa.

Täydennystä lajiharjoitteluun

Kamppailulajeja aikidoseurassa ohjaavat Sanna Joutsela ja Jani Setälä kokevat, että jooga täydentää muita liikuntaharrastuksia hyvällä tavalla.

– Aina kun on käynyt joogaamassa, tuntuu, että paikat liikkuvat paremmin. Hengitys vahvistuu ja notkeus paranee, mutta myös sisäinen voima kasvaa, Setälä sanoo.

Ajatus ulkoilmajoogan järjestämisestä lähti Urjalan asemalla perheensä kanssa asuvan Reetta Naumasen mukaan alun perin täysin omasta tarpeesta.

– Varsinkaan kesäisin ei ehdi oikein itse harrastamaan mitään, joten mietin, minkälaista toimintaa voisimme tuoda tänne asemalle. Tässä on vähän oma lehmä ojassa, Naumanen naurahtaa. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic