Kanta-Häme

Kukat kaipaavat suojaa hallalta - Ainakin amppelit kannattaa kiikuttaa sisätiloihin ja arat ulkokasvit peittää

Kesäkukka-amppelit kannattaa vielä kantaa sisälle hallaöiden uhatessa. Kuva: Riikka Mäntyneva
Kesäkukka-amppelit kannattaa vielä kantaa sisälle hallaöiden uhatessa. Kuva: Riikka Mäntyneva

Lämmin ja kuiva huhtikuu on saanut monet kasvit aloittamaan kasvuaan tavallista aikaisemmin.

Esimerkiksi pionit ja jaloruusut kurkistelevat jo maasta. Moni kotiputarhuri on myös innostunut hankimaan vähintään orvokkeja ulkoruukkuihin, ja puutarhamyymälöissä on jo tarjolla kesäkukka-amppeleita ja pelargoneja.

Nyt toukokuun alkuun ennustetaan kylmää jaksoa, jolloin lämpötila saattaa varsinkin yöllä painua selvästi pakkasen puolelle.

Kiipula Gardensin ylipuutarhuri Henni Koskimäki sanoo, että esimerkiksi pionit ja ruusut kannattaa suojalta hallaöiden varalta.

– Lumikin suojaa kasveja, jos sitä tulee, mutta varminta on käyttää esimerkiksi hallaharsoa, Koskimäki kertoo.

Esimerkiksi pahvilaatikko käy myös suojaksi, samoin vaikkapa kevyt peitto, kunhan se ei lytistä kasveja.

Toukokuun alussa sää on usein epävakaista ja Suomessa talvehtivat kasvit ovat tottuneet lämpötilanvaihteluihin. Usein kylmiä jaksoja on vielä paljon myöhemminkin toukokuussa.

Koskimäki sanoo, että esimerkiksi omenapuun silmut ovat vielä niin pienet, etteivät hallayöt tässä vaiheessa uhkaa satoa.

Osa kesäkukista, kuten orvokit kestävät hyvin muutaman asteen pakkasta. Selviämistä auttaa kastelu, kukille kannattaa antaa vettä viileän yön edellä.

– Jos kasvit ovat päässeet kuivumaan, ne kestävät myös pakkasta heikommin.

Suurin osa kesäkukista, kuten esimerkiksi petuniat ja pelargonit ovat erittäin hallanarkoja. Ne kannattaa siirtää sisätiloihin hallayön uhatessa.

– Ja muutenkin, jos kukkien selviytyminen arveluttaa, kasvit kannattaa siirtää sisälle pikemminkin kuin jättää ulos.

Kesäkukkien hankinta on aikaistunut vuosi vuodelta, ja niitä on myös tarjolla aiemmin kuin ennen. Tätä selittävät lasitetut parvekkeet ja terassit, joiden suojissa kukat pärjäävät huomattavasti paremmin kuin taivasalla.

Hyötykasvit, kuten tomaatit ja kurkut vaativat vielä selvästi lämpimämmät yöt, jotta ne selviävät ulkona. Vanhan kansan nyrkkisääntö oli, että kesäkukat ja hyötykasvit kannattaa istuttaa maahan vasta kesäkuun alkupuolella. Tällöin yöhallojen todennäköisyys on jo melko pieni. HÄSA

 

Päivän lehti

11.7.2020