Kanta-Häme

Kesäkuu oli koronan kurittamille kyläkaupoille pelastus: "Joka ikinen, joka on meillä töissä, joutui juoksemaan tuli perseen alla"

Paikallista kannatetaan korona-aikoina – niin myös mökillä. Helteinen kesäkuu oli kyläkaupoille kulta-aikaa hiljaisen kevään jälkeen.
Kotimainen luuta vaihtoi omistajaansa kympillä. Juhan kesäkaupan yrittäjä Juha Hippeläinen teki kauppaa Rosa ja Leila Kekkosen kanssa Hauholla. Kuva: Esko Tuovinen
Kotimainen luuta vaihtoi omistajaansa kympillä. Juhan kesäkaupan yrittäjä Juha Hippeläinen teki kauppaa Rosa ja Leila Kekkosen kanssa Hauholla. Kuva: Esko Tuovinen

Koronarajoitusten keventyminen alkukesästä sattui kyläkaupoille sopivaan aikaan.

Alvettulan kyläkaupan yrittäjällä Marianne Niirasellä on kesällä ollut tavalliseen tapaan kädet täynnä töitä. Huhti- ja toukokuu olivat kyläkaupalle vaikeita, mutta kesäkuussa myynti nousi roimasti, kun helle ja koronarajoitusten vapautus tulivat käsi kädessä.

– Meidän kesäkuu oli ihan hurja! Joka ikinen, joka on meillä töissä, joutui juoksemaan tuli perseen alla.

Kesäsesonki on Alvettulan kyläkaupalle elinehto, kuten se on useimmille mökkiläisten suosiossa olevalle kaupalle. Kyläkaupat ja kioskit ovat myös hyvin alttiita sään vaihteluille.

– Kun on hieno sää ja helle, asiakkaita riittää. Jos sataa, on paljon rauhallisempaa, Niiranen kertoo.

Lue myös: Kun mökkiläiset lähtevät, kokevat ravintoloitsijat Hauholla shokin: Marianne Niiranen työskentelee talven palkatta

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Monet kyläkaupat ovat laajentaneet valikoimaansa houkutellaakseen asiakkaita. Juhan kesäkaupasta löytyy monenlaista, mutta elintarvikkeita yrittäjä Juha Hippeläinen ei kuitenkaan myy. Kuva: Esko Tuovinen

Ruokavirasto jakoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa tukea kyläkaupoille, sillä niitä suljetaan Suomessa kovaa vauhtia. Kanta-Hämeessä kolme kauppaa haki tukea, mutta yksikään ei täyttänyt tuen saamisen kriteereitä.

Lomalaiset ovat piristäneet myyntiä

Lammilla toimivan Lieson kioski-kahvilan alkukesä oli hiljainen, mutta nyt lomalaiset ovat piristäneet myyntiä. Omistaja Jari Salmi uumoilee, että viime kesän myynnistä jäädään kuitenkin jälkeen.

Vuonna 2016 toiminnan aloittanut kioski-kahvila sijaitsee entisen kyläkaupan tiloissa. Kioski on auki ympäri vuoden ja kesäisin Salmi paiskii töitä joka ikinen päivä.

– Ei yrittäjänä voi tunteja laskea. Jos on tukkureissuja, niin aamulla on viiden–kuuden aikaan lähdettävä ja kun hommista täältä pääsee, kello on ehkä kahdeksan illalla.

Työpäivä alkaa Juha Hippeläisellä arkisin jo viiden–kuuden maissa, kun mökkiläiset vielä nukkuvat. Töitä paiskitaan aamusta iltaan. Kuva: Esko Tuovinen

Vesilelut käyvät kaupaksi Hauholla

Kauppa käy myös Juhan kesäkaupalla Hauholla, mutta kesä on ollut rauhallisempi kuin aiemmat.

– Mökkiläisiä on lauantaisin vähemmän liikkeellä. Ja ihmiset ottavat oikeasti turvavälit tosissaan, ei täällä paljon halailemaan tulla, kertoo yrittäjä Juha Hippeläinen.

Juhan kesäkauppa houkuttelee kesäasukkaita ostoksille Hauholla jo neljättä kesää.

Tänä kesänä ihmiset ovat panostaneet vesileluihin ja muutenkin vapaa-aikaan. Mökkiläisten tarpeisiin on pyritty kesäkaupalla vastaamaan: kaupan piha on täynnä grillejä, sup-lautoja ja jättimäisiä uimaleluja.

-Hyönteishotelleja olen myynyt paljon tänä kesänä. Ostin niitä neljä vuotta sitten ison erän ja silloin kukaan ei tiennyt niistä mitään, Juha Hippeläinen kertoo. Kuva: Esko Tuovinen

Korona arvelutti keväällä sen verran, että kesäapulainen jäi palkkaamatta Juhan kesäkauppaan tänä vuonna. Ainoana työntekijänä Hippeläinen on saanut puskea täyttä viikkoa.

– Tämä on elämäntapa, Hippeläinen kuvailee.

Hauholaiset tuntevat Juhan myös posetiivin soittotaidoistaan. Soittopeli seisoo kaupan edustalla. Kuva: Esko Tuovinen

Asiakasta palvellaan kellonajasta riippumatta

Hippeläinen on tehnyt koko ikänsä kauppaa. Hän tietää, että asiakkaiden auttaminen on kaiken A ja O.

– Monta grilliä olen myynyt niin, että asiakkaalla on ollut grillattavaa mukana ja he haluavat samana päivänä päästä grillaamaan. Olen sanonut, että menee tunti ja tuon grillin.

Kauppiaaseen luotetaan niinkin paljon, että välillä työ jatkuu vuorokauden ympäri. Eräänä lauantai-iltana asiakas oli puhelimessa tiedustellut, olisiko Hippeläisellä myydä tietynkokoista veneentappia.

– Olin juuri päässyt saunaan! Pihassa oli kaksi venettä, niin menin sitten mittailemaan. HÄSA

Juhan kesäkaupalla koulitaan jo seuraavaa yrittäjäsukupolvea. Eemeli-poika näppäili tottunein ottein taskulaskinta isänsä Juha Hippeläisen sylissä. Kuva: Esko Tuovinen

Päivän lehti

4.8.2020