fbpx
Kanta-Häme

Kesällä 2015 kajahtaa

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensimmäinen iso tapahtuma järjestetään Kantolan tapahtumapuistossa kesällä 2015.

Kaupunki on solmimassa aiesopimuksen Live Nation Finlandin kanssa Kantolan tapahtumapuiston tulevaisuudesta.

Maanantaina kaupunginhallituksessa käsiteltävän sopimuksen tarkoituksena on, että Hämeenlinnan kaupunki, Live Nation ja Kehke toteuttavat yhdessä Kantolaan Suomen parhaan, kansainväliset tunnusmerkit täyttävän tapahtumapuiston.

– Varsinainen liiketoimintasopimus käsitellään myöhemmin hankkeen valmistuessa, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Kansainvälisiä artisteja

Puistosta on tarkoitus tehdä monipuolinen tapahtuma-areena, jossa on mahdollista järjestää tapahtumia laidasta laitaan: suurista rock-konserteista vaikkapa jalkapalloturnauksiin saakka.

– Kaikki tiet johtavat Hämeenlinnaan. Sijainti on niin keskeinen, että uskon Kantolan tapahtumapuiston jopa lisäävän Suomen houkuttelevuutta erilaisille kansainvälisille artisteille, sanoo Dave Bertenyi Live Nationilta.

Yritys on tuonut Suomeen tähän mennessä muun muassa Madonnan, Bruce Springsteenin, Bon Jovin ja U2:n. Berteneyin mukaan vastaavan kaltaisia isoja nimiä olisi jatkossa tarkoitus nähdä Kantolassa.

– Artisteilla on tahto tulla Suomessa muuallekin kuin Helsinkiin ja stadion-olosuhteisiin. Kantolan tapahtumapuisto on hehtaarimäärältään huomattavasti suurempi alue kuin Olympiastadion, kertoo hankkeessa tuotantoteknisenä konsulttina alusta asti toiminut Janne Hallenberg.

Live Nation järjestää Suomessa tänä vuonna noin 700 tapahtumaa, joissa on yhteensä yli miljoona kävijää. Yritys työllistää vakituisesti 50 henkilöä, mutta käyttää lisäksi tapahtumissaan lukuisia alihankkijoita.

Pop- ja rock-tähtien lisäksi yritys on järjestänyt myös klassisen musiikin tapahtumia. Heidän listoillaan on nähty vaikkapa Karita Mattila ja Pietarin kansallisbaletti.

Kyse isoista tuloista

Toteutuessaan Kantolassa järjestettävät tapahtumat voivat tuoda Hämeenlinnaan runsaasti matkailueuroja. Helsingissäkin yli puolet suurtapahtumien yleisöstä tulee kaupungin ulkopuolelta.

– Hämeenlinnassa puhutaan paljon suuremmasta osuudesta, Berteneyi sanoo.

Esimerkiksi Kalasatamassa viime vuonna järjestetyn Sonispheren yleisö käytti tapahtumapäivänä noin 150 euroa henkilöä kohden, josta 25 euroa kului majoitukseen, 35 euroa ravintolapalveluihin ja 35 euroa muihin ostoksiin ja palveluihin.

75 000 kävijän tapahtuma voi jättää kaupunkiin jopa 1,9 miljoonaa euroa majoitusliikkeille, 2,6 miljoonaa ravintoloihin ja saman verran ostospaikkoihin.

– Osa näistä kantautuu kaupungin kassaan veroeuroina, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Hevosia ja uskovaisia

Vaikka kaupunki tekee aiesopimuksen juuri Live Nationin kanssa, aluetta vuokrataan yhtä lailla myös muilla tapahtuman järjestäjille. Vuokrauksesta vastaa kaupungin elinkeinoyhtiö.

– Lentopalloa, uskonnollisia kesäjuhlia, liittokokouksia tai vaikkapa paikallisia hevostapahtumia, Kiemunki ja Isosuo heittelevät mahdollisia esimerkkejä tulevista tapahtumista.

Myös Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi tullee näkymään Kantolassa vuonna 2015. Puistoa on mahdollista käyttää talvisinkin vaikkapa kuumailmapallotapahtumaan. (HäSa)

Menot