fbpx
Kanta-Häme

Kesällä on vielä varaa kiristää tahtia

Kutakuinkin puolivälissä niissäkin, jos kysytään Linnanmäen toimitusjohtajalta Pia Adlivankinilta. Huvipuistoon on tänä vuonna löytänyt enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten tähän mennessä.

– Kesäkuu oli kävijöiden osalta hyvä, mutta heinäkuussa kävijämäärät ovat laskeneet. Tavoitteena meillä on miljoona kävijää vuodessa, ja siitä on nyt kasassa noin puolet.

Niillä, jotka ovat odottaneet hellepäivää huvipuistovierailuun, ovat vaihtoehdot olleet vähissä. Ilmatieteen laitoksen mukaan hellepäiviä on kertynyt tälle kesälle kaikkiaan neljä.

VUODESTA 1959 alkavissa tilastoissa kuluva vuosi pitää pronssisijaa surkeimpien hellekesien listalla. Vähemmän hellepäiviä heinäkuun puoliväliin mennessä on ollut vain vuosina -62 ja -87.

Keskivertokesinä helteestä saadaan nauttia heinäkuun puoliväliin mennessä 17 päivänä. Ennätysvuosi oli 1960, jolloin hellettä oli ollut 33 päivänä heinäkuun puolivälissä. Lähelle eli 31 hellepäivään päästiin toissavuonna.

Myöskään uimavedet eivät ole voineet lämmetä kovin miellyttäviksi. Suomen ympäristökeskuksen mukaan järvivedet ovat edelleen selvästi ajankohdan keskiarvoa viileämpiä. Pääosin järvivedet ovat tällä hetkellä 1 – 3 astetta normaalia kylmempiä.

Viileät luonnonvedet eivät ole ajaneet uimareita maauimalaan. Porissa maauimalan kävijämäärä tipahti kesäkuussa tuntuvasti viime vuodesta, vaikkei alkukesä hellinyt tuolloinkaan lämmöllä.

– Viime vuoden kesäkuussa kävijöitä oli 18 000, nyt 15 000. Viime vuonna heinäkuu puolestaan räjäytti potin 48 000 kävijällä. Nyt mennään heinäkuun osalta noin 15 000 uimarissa, liikuntapaikkayksikön esimies Timo Lehtimäki sanoo.

HUKKUMISTILASTOIHIN viileillä vesillä ei valitettavasti ole ollut positiivista vaikutusta. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotilaston mukaan kesäkuun loppuun mennessä hukkui 46 ihmistä. Se on liki parikymmentä vähemmän kuin vuosi sitten, mutta ero selittyy talvikuukausilla.

Jäihin hukkui tänä vuonna huomattavasti viime vuotta vähemmän ihmisiä, kun taas kesäkuu oli viime vuotta murheellisempi.

JÄÄTELÖÄ himoitessaan suomalainen ei katso lämpömittariin. Suomalaiset pitävät edelleen Euroopan ykkössijaa ja maailmantilaston neljättä sijaa jäätelön syönnissä. 12 litraa vuodessa per henkilö perustuu ympärivuotiseen käyttöön.

Emil Laakso myy forssalaisen Antin konditorian kotijäätelöä jäätelöpyörästä. Pyörällä polkaistaan toreille ja tapahtumiin aina, kun sää sallii.

– Jäätelöä on mennyt hyvin kaupaksi tänäkin kesänä, ainahan sitä menee. Oma kesä on mennyt aika pitkälti töissä, niin ei ole ehtinyt säitä murehtia.

Nestlén viestintäpäällikkö Aino Pajukangas vahvistaa ilmiön pitävän kutinsa isommassakin mittakaavassa.

– Myimme kesäkuussa enemmän jäätelöä kuin vuosi sitten, jos vähittäismyynti ja irtomyynti lasketaan yhteen. Myös parhaat kioskit kasvattivat myyntiään. Toki viileillä säillä myynti painottuu enemmän kotipakkauksiin kuin irtojäätelöihin.

Menot