Kanta-Häme

Kesäloman alkua valvotaan lauantaina

Poliisilaitoksen yhteydessä toimiva Ankkuri päivystää lauantaina keskustan alueella kuuden hengen voimin.

Mukana on poliisien lisäksi nuorisotyöntekijä, kaksi sosiaalityöntekijää, psykiatrinen sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja.

Ankkurilla on Linnanpuistossa teltta, jossa työskentelee sairaanhoitajia. Puistossa lauantaina järjestettävän Kesäloma expressin aikana poliisi ei toimita alaikäisiä päihtyneitä asemalle.

– Nuoret tuodaan meidän teltallemme, jossa arvioidaan, että pitääkö soittaa ambulanssi, vai riittääkö vanhempien kyyti kotiin. Päihtyneestä nuoresta ilmoitetaan aina vanhemmille ja tehdään lastensuojeluilmoitus. Kesäkuussa soittelemme uudestaan ja pyydämme heidät Ankkuriin keskustelemaan, kertoo nuorisotyöntekijä Peter Petro.

Ankkurin kautta niitä tehdään koulujen loppuessa vuosittain 30–40 kappaletta.

Ankkurin lisäksi kaupungilla liikkuu A-klinikkasäätiön Selviksen kolme päivystysparia. He ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

– Olemme paikalla nuorten tukena. Monet haluavat jutella muustakin kuin päihteistä. Päihtyneille tarjoamme vettä, jos tilanne sitä vaatii. Liikkeellä on selviäkin nuoria, mutta aina osa on selvästi huonossa kunnossa, sanoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Katri Lartama.

Perinteinen Linnanpuiston Kesäloma express on päihteetön tapahtuma. Alkoholia tai muita päihteitä nauttivat nuoret ovat perinteisesti kokoontuneet torille ja Kirkkopuistoon.

Petron mukaan vanhemmille usein kerrotaan, että tunnelma keskustassa on leppoisa ja turvallinen.

– Toivon, että liikkeellä olisi enemmän vanhempia, jotta he näkisivät, miltä keskustassa tuona iltana todella näyttää. Kirkkopuiston suihkulähteen ympärys on kuin lihamylly. Nuorten lisäksi paikalla on aikuisia ihmisiä, jotka tarjoavat alaikäisille alkoholia ja muita päihteitä.

Toisin kuin usein luullaan, eniten päivystäjiä työllistetään kylmällä ilmalla. Alkoholin nauttimisen ja liian kevyen pukeutumisen yhdistelmä aiheuttaa harmia. Ankealla säällä ihmiset ovat huonommalla tuulella, ja pahoinpitelyitäkin on enemmän. Lämpimällä säällä ihmiset voivat fyysisesti paremmin.

Ankkuri partioi myös kauppojen ja Alkojen edustoilla, jotta alkoholin välittämistä alaikäisille voitaisiin ehkäistä.

Hattulassa nuorten juhlintaa valvoo seurakunnan palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoiset. Etsivän nuorisotyön työntekijöitä on liikkeellä Hämeenlinnan lisäksi Lammilla ja Janakkalassa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic