Kanta-Häme

Kesämökiltä löytyi haupitsin ammus, rantavedestä it-kranaatti

Vanhoja sotilasräjähteitä on viikon sisällä löytynyt kahdestakin eri paikasta Hämeen poliisin toiminta-alueella. Molemmissa tapauksissa ammuksen löysivät lapset ja edelleen vaaralliset räjähteet ehdittiin kantaa kotiin asti ennen kuin aikuiset huomasivat vaaran.
 
Janakkalassa kesämökin maastossa liikkuneet lapset löysivät 1800-luvulta peräisin olevan haupitsin kuulan, jonka täytteenä on mustaruutia. 
 
Hämeenlinnassa puolestaan nuori poika löysi rantavedestä vanhan 76-millisen ilmatorjuntatykin kranaatin ja kiikutti sen kotiinsa.
 
Poliisin mukaan molemmissa tapauksissa löytyneet räjähteet ovat olleet vanhoja, mutta täysin toimintakuntoisia ja siksi myös löytäjilleen hengenvaarallisia.
 
Ota kuva ja soita 112
Poliisin mukaan on ensiarvoisen tärkeää, ettei mahdollisia räjähteitä tarpeettomasti käsitellä tai siirrellä. 
 
Epäilyttävästä esineestä pitää soittaa hätänumeroon, jossa poliisi arvioi kuinka kiireellisestä ja vaarallisesta tilanteesta on kysymys. Tilanteen tunnistamista helpottaa, jos esineestä voi ottaa kuvan esimerkiksi matkapuhelimella.
 
Hämeen poliisille räjähdetehtävät ovat arkipäivää. 
 
– Kevät oli todella kiireistä aikaa tällä saralla, kun parhaimmillaan tai pahimmillaan meille tehtiin kolme räjähdeilmoitusta päivässä. ylikonstaapeli Mika Pyyhtiä kertoo.
 
Sotilasräjähteisiin liittyvät tehtävät poliisi välittää puolustusvoimille, jonka vastuulle jää räjähteen noutaminen ja tuhoaminen. 
 
Panssariprikaatin räjähdeasiantuntijat kävivät noutamassa myös Janakkalasta ja Hämeenlinnasta löytyneet räjähteet ja veivät ne tuhottavaksi. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic