Kanta-Häme

Kesämökkimurrot paljastuvat näin kevään korvalla

Moni kohtaa keväällä kesämökille palatessaan ikävän yllätyksen. 

Murtovarkaat ovat tunkeutuneet talven aikana tyhjillään olevaan vapaa-ajan asuntoon. Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtuneesta.

Tilastokeskuksen mukaan murtoja vapaa-ajan asuntoihin tehtiin viime vuonna koko maassa 1 220. 

Tilastoissa näkyy murtopiikki erityisesti keväisin. Osaltaan piikkiä selittää se, että talven aikana tehdyt murrot paljastuvat usein vasta kevään korvilla ihmisten palatessa mökeillensä. 

Esimerkiksi viime vuonna kesämökkimurtoja tuli ilmi huhti-kesäkuussa yli kaksi kertaa enemmän verrattuna alkuvuoteen.

– Mökiltä varastetaan usein kaikki rahaksi muutettava. Murrossa on kuitenkin harvoin kyse vain omaisuuden menettämisestä, vaan myös oman koskemattomuuden loukkaamisesta, mikä saattaa järkyttää hyvinkin voimakkaasti, sanoo turvayhtiö Verisuren myyntijohtaja Asko Kauravaara.

Mökkimurrot jäävät usein selvittämättä, kun teko huomataan jopa kuukausien päästä tapahtumasta.

– Mökiltä olisi hyvä viedä kaikki arvokas tavara pois silloin, kun siellä ei vietä aikaa, ja merkitä mökille jäävä omaisuus tunnisteella. Näin varastettu tavara on helpompi myöhemmin jäljittää ja palauttaa oikeille omistajilleen, Kauravaara muistuttaa.

Kesämökkimurtoja tehtiin viime vuonna hieman aikaisempaa vähemmän.

Osaltaan trendiin vaikuttaa erilaisten hälytysjärjestelmien yleistyminen myös vapaa-ajan asunnoissa. 

Kesämökkiin halutaan valvontaa paitsi murron myös tulipalon ja vesivahingon varalle.

– Mökkiläiset ovat selvästi aiempaa kiinnostuneempia hälytyskeskukseen liitetyistä hälytysjärjestelmistä, jolloin heidän ei itse tarvitse olla valmiudessa hälytyksen sattuessa. Hälytys menee suoraan hälytyskeskuspäivystäjälle, joka välittää tarvittavan avun paikalle, Asko Kauravaara kertoo.

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic