fbpx
Kanta-Häme

Kesän kutsumaton vieras on talvioksennustauti – voi liittyä uimavesiin

Norovirusinfektioiden vuosirytmi saattaa olla hieman murtunut, arvioi HYKS-sairaanhoitoalueen infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

– Se on vähän nyt kysymysmerkkinä, Järvinen sanoo.

– On epätyypillistä, että sitä on ollut niin pitkään. Useinhan puhutaan, että ne ovat talvioksennustauteja.

Järvinen viittaa parin vuoden takaisiin tapauksiin, joissa kesäuimavesiin pystyttiin liittämään noroinfektiotapauksia.

Tällä hetkellä Järvisen mukaan HUS-sairaaloissa ei kuitenkaan ole käynnissä norovirusepidemiaa. Viikon sisään kahdessa laitoksessa on ollut muutamia noroviruspotilaita.

– Sen tiedän, että meillä on ollut joitakin henkilökunnan jäseniä sairaina, hän sanoo.

 

Varuskunnissa tilanne on tällä hetkellä rauhallinen vatsatautien osalta, kertoo Puolustusvoimien epidemiologi, ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Sen sijaan toukokuussa kahdessa varuskunnassa oli Hannila-Handelbergin mukaan oksennustautiepidemiaa. Toisessa varuskunnassa sairastuneita oli noin 30, toisessa 40. Yleensä vatsatauteja esiintyy hänen mukaansa syksyisin, mutta nyt esiintyvyyttä on ollut myös keväisin.

– Varuskunnissa on aina aika ajoin vatsatautiepidemiaa, ja norovirus on se tavallisin aiheuttaja. Niihin pyritään reagoimaan nopeasti, jotta se saadaan rajoitettua, Hannila-Handelberg sanoo.

Silja Symphonylla ja Silja Serenadella jyllänneet vatsatautiepidemiat näyttävät laantumisen merkkejä.

Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan perjantaina aamupäivällä kummaltakaan laivalta ei ollut tullut yhtään ilmoitusta sairastumisista torstain ja perjantain välisenä yönä.

Silja Symphonylta on löydetty norovirusta, mutta Silja Serenadella vatsataudin aiheuttajasta ei ole toistaiseksi tietoa. Vatsatautiin on sairastunut Symphonylla ainakin noin 250 henkeä, Serenadella noin 20.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) ei ole koko maan seurantajärjestelmää norovirusten kaltaisten virusten leviämiselle. Tartuntautirekisteri päivittyy viikoittain, mutta koska norovirus sairastetaan usein kotona, diagnosoidut tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Viime vuonna diagnosoitiin 1 820 norovirustapausta, mikä ei kuitenkaan kerro tarkasti siitä, kuinka moni viruksen oikeasti saa.

THL:n erikoistutkija Satu Murtopuro ei pidä kesäkuun alkua outona ajankohtana norovirukselle, vaikka se perinteisesti onkin ollut niin sanottu talvioksennustauti. Se, että virusta esiintyy erityisesti talvella, johtuu esimerkiksi siitä, että silloin ihmiset ovat paljon sisätiloissa.

– Sitä esiintyy ympäri vuoden, mutta on muitakin vatsatauteja. Norovirusta on usein kevättalvisin, ja silloin on usein sen huippu, Murtopuro sanoo. LM-HäSa

Menot