Kanta-Häme

Kesän loisto myös hautausmaille

Kesätyöntekijät Hilla Häyhä ja Vilma Mäki istuttavat begonioita Ahveniston hautausmaalle. Seurakuntayhtymän hoitohaudoille istutetaan tämän ja ensi viikon aikana kesän hautakukat, muiden kukkien istutukset aloitetaan ensi viikolla.

Laihon mukaan viime vuonna kukkavalikoimaa uudistettiin, joten tänä kesänä uutuuksia ei ole luvassa.

– Kukkien terveys, kasvien koko ja kukinta-aika ovat tärkeimmät kriteerit kasveja valittaessa, Laiho sanoo.

Yöpakkaset eivät toivottavia

Suomessa hautausmaakukkien istutus aloitetaan yleensä kesäkuun 10. päivän tienoilla, koska sen jälkeen ei ole odotettavissa hallaa. Jos pakkaset kuitenkin yöllä paukkuvat, seurakunta ei korvaa uusia kukkia.

– Me emme seurakunnassa voi vaikuttaa luonnonoloihin, joten uusien vastaavien hankkiminen on vaikeaa. Sopimuksessa sanotaan, että seurakunta hankkii vain yhdet kukat. Viimeksi kukat tuhoutuivat yli 10 vuotta sitten raekuurossa juuri istutuksen jälkeen, Laiho muistelee.

Seurakunta päättää kukkien värin ja lajin omaisten puolesta. Samaa kukkalajia ja väriä istutetaan pääasiassa samaan riviin tai osastoon, jotta harmonia säilyy.

Haudanhoito helpottaa omaisia

Tänä vuonna haudan hoitosopimuksia on noin 6 000. Hoidettavien hautojen määrä pysyy vuodesta toiseen lähes samana. Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta tuhanteen euroon, haudan koosta ja kukkien määrästä riippuen.

Hautainhoitopalvelua käyttävät ne, jotka eivät pysty hautaa hoitamaan itse.

– Jos omainen asuu muulla paikkakunnalla, kenties todella kaukana, ei omaisen kannata lähteä tänne asti hautaa hoitamaan. Myös omaisen korkea ikä tai terveydentila voi estää kulkemisen, Laiho sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic