Kanta-Häme

Kesänäyttely juhlivan Hattulan kunniaksi

Kuvataiteilija Ulla Kauhanen asettelee auringonkeltaisella taustalla lepäävää puuta esittävää tauluaan Parolan Juteinitalon aulan näyttelytilaan.

Samalla hän tuputtelee varovasti sormellaan taulun pintaa.

– Onkohan tämä jo kuiva? Maalasin tätä vielä tänä aamuna. Tämä kuvaa 150-vuotiasta ”tiedon puuta”, ja siinä on symboliikkaa Hattulan 150-vuotiseen historiaan. Toivottavasti Hattulalla on vielä pitkä matka edessä päin itsenäisenä kuntana, Kauhanen toteaa.

Kauhanen on yhdessä seitsemän muun Hattulan taiteilijaseuran jäsenen kanssa tuonut töitään esiin Juteinitaloon Hattula-päivien ja kunnan syntymäpäivien kunniaksi.

Esillä on töitä myös Piela Auviselta, Erkki Hyttiseltä, Marjaana Koskivuorelta, Sirkku Rahunen-Ahtilalta, Peter Rautaselta, Liisa Saloselta ja Josef Tommiselta. Teoksia on näyttelyssä yli 40.

– Pääasiassa esillä on Hattula-aiheisia töitä. Olemme kaikki kaivaneet komeroitamme. Itselläni näyttelyssä on maisemia Mierolasta ja Mervestä, jossa asun, Hattulan taiteilijaseuran puheenjohtaja, kuvataiteilija Sirkku Rahunen-Ahtila kertoo.

Seuran sihteeri Piela Auvinen, joka on paitsi kuvataiteilija ja kulttuurialan opettaja, on myös keraamikko.

Hän on valmistanut näyttelyä varten Hattula 150 vuotta -aiheisen keraamisen laatan, jonka kuva-aiheiksi hän on valinnut Hattulan vanhan kirkon, Mierolan sillan ja uuden Juteinikeskuksen.

– Halusin ottaa tähän kolme keskeistä kunnan rakennelmaa. Vanha kirkko on ehdoton lempparini. Mierolan sillan tietävät kaikki, ja se löytyy myös seuramme logosta. Lisäksi halusin mukaan modernin rakennuksen eli tietysti Juteinikeskuksen.

Esillä laatoista on kahden kappaleen koesarja, mutta tilauksesta valmistuu laattoja keraamisilla väreillä.

Parolan kirjaston ulko-ovella kävijöitä vastaanottaa kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Josef Tommisen kookas, yli kaksimetrinen veistos nimeltä Piikikäs (2014).

Sisäaulassa kävijöitä ilahduttavat muun muassa maisemamaalaukset Mierolasta (1978) ja Pekolasta (1984).

81 vuoden iästään huolimatta Tomminen jaksaa ahkeroida taidetta.

– Ei auta jäädä paikoilleen. Otin osaa myös kunnan uudelle terveysasemalle tulevaan prosenttitaidehankintakilpailuun kaikkiaan kahdeksalla veistospienoismallilla. Suurimmat ruostumattomasta teräksestä ja betonista olevat veistokset olisivat 3,6 metriä korkeita, Tomminen kertoo.

Hattulan taiteilijaseura on ideoinut yhteistyössä kunnan kanssa myös taideviiripolun, johon voivat osallistua kaikki halukkaat.

Kuntalaiset voivat hakea keltaisia viiripohjia Hattula-päivien ajan eli 10.6. asti Parolan kirjastolta. Niitä voi koristella tai niihin voi kirjoittaa tekstejä joko kirjastolla tai kotonaan ja palauttaa valmiit viirit kirjastolle.

Taideviiripolku rakennetaan Lepaan kartanolta rantaan vievän polun varteen Hattula-päivien jälkeen. Polulle toivotaan ainakin 150 taideviiriä.

– Aihe on vapaa. Niihin voi tehdä runoja, kirjoitelmia, liimata kuvia sekä tehdä piirroksia tai maaluksia. Taideviiripolku on esillä tämän kesän, Piela Auvinen sanoo.

Taiteilijaseura järjestää myös heinäkuun 7. päivänä Suuren maalaustapahtuman Mierolan Silta Cafén tuntumassa.

Päivä on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä, ja se on nimetty Kuvataiteen päiväksi. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2011 lähtien.

– Kello 11–14 kuka tahansa saa tulla maalaamaan. Tekniikka on vapaa, mutta mukaan pitää ottaa omat työvälineet, kertoo Auvinen, joka toimii myös valtakunnallista tapahtumaa organisoivan Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen ja maalaustapahtuman tiedottajana. HÄSA

Hattulan taiteilijaseuran kesänäyttely 29.6. asti Juteinitalon eli Parolan kirjaston ala-aulan näyttelytilassa (Kauppatie 3, Parola, Hattula). Avoinna ma–ke klo 10–19, to ja pe klo 10–16 sekä la klo 10–14. Suljettu pe 22.6.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic