Kanta-Häme

Kesäretkeilijän ensimmäinen askel on lähteä nokipannukahville ihan tuohon nurkan taakse

HUOM! Kanta-Hämeessä on touko-kesäkuun vaihteessa 2018 voimassa tulentekokielto poikkeuksellisen metsäpalovaaran takia. Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomien kesälehdessä 2018.

– Häsa Toimitus 31.5.2018

Tiukka avotulentekokielto tehostaa metsäpalovaroitusta
Metsäpaloindeksi jo tapissa – Kanta-Häme kielsi avotulen

 

Retkeilyn ei tarvitse välttämättä maksaa juuri mitään.

Vapaat tulentuijotuspaikat ja myös yöpymiseen soveltuvat laavut ovat suomalaiskansallista ylellisyyttä. Missä muualla puutkin ovat valmiiksi pilkottuina?

Nuotiopaikoilla joutuu ottamaan huomioon myös muut käyttäjät.

Yleissääntö on sellainen, ettei kukaan voi varata makkaranpaistopaikkaa vain itselleen. Nuotiopaikoilla on yleensä kätevä ritilä, jolle mahtuvat parinkin perheen paistettavat kerralla.

Metsähallituksen lisäksi yleisiä virkistyspaikkoja on kunnilla ja niiden lisäksi ainakin Hämeen virkistysalueyhdistyksellä. Puuhuollosta voivat vastata myös paikalliset yhdistykset.

Hämeenlinnan kantakaupungin alueella on useita vapaasti käytössä olevia nuotiopaikkoja, joista helpoimmin saavutettavissa olevat on lueteltu oheisessa kartassa.

1. Tervaniemeen Alajärven rannan nuotiokodalle pääsee autolla lähes perille saakka – nautiskelemaan vaikka laskevasta ilta-auringosta. Sadekaan ei haittaa, koska kota antaa suojaa.

2. Ahvenistonjärven uimarannan välittömässä läheisyydessä oleva kota on mainio makkaranpaisto- ja eväidensyöntipaikka, vaikka kesäiltaisin Apparalla saattaa olla jonkin verran levotonta.

3. Visamäessä Vanajaveden länsirannalla olevan nuotiopaikan lähellä on hyvin pysäköintitilaa. Sateensuojaa ei ole. Laiturilta pääsee uimaan Vanajaveden tummaan syleilyyn.

4. Vanajaveden itärannalla sijaitsevan Kalastuspuiston nuotiopaikalle pääsee sujuvasti kävellen tai pyörällä radan molemmilta puolilta, kun paikka on rautatiesillan lähellä. Onkipaikka on ihan vieressä.

5. Aulangon tekosaarilla on sekä vapaassa käytössä oleva nuotiokota että kaupungilta vuokrattavissa oleva varauskota. Tekosaarille pääsee kätevimmin polkupyörällä. Autoilu on Aulangon rantareitillä luonnollisesti kielletty.

6. Ulkoilumajan parkkipaikassa lähes kiinni oleva nuotiokota on todennäköisesti Hämeenlinnan eniten käytetty. Aulangonjärven uimapaikka on lähellä, kuten kuntoilupolutkin.

7. Kärmeskallion juurella olevalle nuotiopaikalle joutuu jonkin verran vaeltamaan. Kaupungin parhaisiin kuuluva polku kulkee Aulangonjärven takana, ja kiertosuunta voi olla kumpi vaan. Kannattaa katsoa opasteita ja käyttää kunnon jalkineita.

8. Uusin Hämeenlinnan kantakaupungin nuotiopaikoista on Kahiliston lähellä Honkalanrannassa Katumajärven pohjoispäässä.

Laavu, nuotiopaikka ja uusi lintutorni eivät kuitenkaan ole kaupungin, vaan niitä ylläpitävät lintuharrastajat ja yksityiselle maalle luonnonsuojelualueen perustaneet paikalliset asukkaat.

Honkalanrantaankin ovat tervetulleita kaikki luonnonystävät, mutta puita ja pysäköintitilaa on erittäin rajallisesti.

Honkalanrannan nettisivujen kautta voi osallistua mm. polttopuukustannuksiin.

Kanta-Hämeessä on useita muitakin hyviä nuotiopaikkoja, Hämeenlinnassa mm. entisen Kalvolan kunnan alueella.

Hattulassa nuotiopaikkoja on mm. Vanajanniemessä, josta on upea näköala Vanajanselälle.

Laavulla voi hyvin yöpyä

Evo on päiväpatikoijan ja ulkona satunnaisesti yöpyvän retkeilijän ykköskohde Kanta-Hämeessä.

Paras apuväline on Metsähallituksen julkaisema retkeilyalueen kartta, johon on merkitty kaikki oleellinen.

Laavut ovat puurakenteisia, eli mukaan tarvitaan makuupussin lisäksi toimiva makuualusta, mieluiten ilmatäytteinen. Polttopuita on yleensä hyvin, mutta mm. juomavesi kannattaa kuljettaa mukana.

Kalastuksesta innostuneet valitsevat Niemisjärvien puolen, kun taas luonnonkauneutta ja -rauhaa etsivä hakeutuu metsäopiston takamaastoon.

Hyvä retken aloituspaikka on Evokeskus, jonne voi jättää myös auton.

Useimpien laavupaikkojen lähelle pääsee tietä tai hyvää polkua pitkin, eivätkä kävelymatkatkaan ole mahdottomia.

Kaikki karttaan merkityt leiripaikat ovat hyviä, mutta paria voi erityisesti kehua:

Sorsakolun laavu on polkujen risteyskohdassa helppokulkuisessa ja hauskassa paikassa järvien välisellä pienellä kannaksella.

Koveron laavu on mainiosti aivan tien lähellä ja sen kautta kulkee myös retkeilyreitti, jolla on kuitenkin harvanlaisesti kulkijoita.

Pääset lukemaan Hämeen Sanomien kesälehden tästä – klikkaa itsesi kesälehteen!