Kanta-Häme

Kesäseteli auttaa nuoren kesätöihin - Kiirettä kannattaa pitää, sillä ne jaetaan hakujärjestyksessä

Hämeenlinnan ja Janakkalan kesätyösetelit ovat nyt haettavissa. Hattulan kesätyötuen haku yrityksille alkaa lähipäivinä.
Sonja Leppäniemi, 17, Iida Hakulinen, 17 ja Lotta Seitsonen, 17 ovat ehtineet tehdä jo monenlaista kesätyötä. Nuorten mielestä hyvässä työpaikassa perehdytys hoidetaan kunnolla ja työilmapiiri on hyvä. Kolmikko myös korostaa, että nuori tulee ottaa työporukkaan mukaan ja uskoa siihen, että hän osaa, eikä hänellä teetätetä kaikkia ikävimpiä hommia. Kolmikko ei ole käyttänyt kesätyöseteliä. Seitsonen kertoo kuulleensa aiemmin aiheesta, mutta kolmikko toivoisi, että kesätyösetelistä infottaisiin nykyistä enemmän.

Nuorille tarkoitettujen kuntakesätyöpaikkojen ja kesäsetelien haku on taas käsillä.

Hämeenlinnan kaupunki jakaa nuorille tänä vuonna 280 ja Janakkalan kunta 25 kesätyöseteliä, joiden summa on 250 euroa. Kesätyösetelillä tuetaan yrityksiä palkkaamaan nuori töihin 2–3 viikoksi. Setelien haku alkoi 27. tammikuuta ja ne jaetaan hakujärjestyksessä.

– Viime kesänä kesäsetelit menivät jo kesäkuun alussa, joten kannattaa pitää kiirettä, kaupungin strategiapäällikkö Mira Sillanpää vinkkaa.

Hämeenlinnassa setelit jaetaan Ohjaamossa sekä pitäjien palvelupisteissä. Janakkalassa seteleiden jakamisesta huolehtii nuorten hyvinvointiohjaaja Anni Okkonen.

– Haku on voimassa, niin kauan kun seteleitä riittää. Ilmoitamme nettisivuilla, kun ne ovat jaettu, Okkonen kertoo.

Juuso Tuovisella, 18 on nykyisin vakituinen työpaikka, mutta aiemmin hän oli töissä kesätöissä kaupassa. Hän ei ole käyttänyt kesätyöseteliä. Kuva: Riku Hasari
Juuso Tuovisella, 18 on nykyisin vakituinen työpaikka, mutta aiemmin hän oli kesäisin töissä kaupassa. Kesätyöseteliä hän ei ole käyttänyt.  Tuovisen mukaan on tärkeää, että yritykset työllistävät nuoria ja saa omaa rahaa.
Hyvässä kesätyöpaikassa pääsee hänen mukaansa tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, ilmapiiri on hyvä ja työnantaja, joka ymmärtää nuoria. Kuva: Riku Hasari

Hattulan kunta jakaa kesätyötukea 300 euroa per yritys ja sitä on mahdollista myöntää ainakin 20 yritykselle. Kesätyötuen hakuaika alkaa etsivä nuorisotyöntekijä Nella Rantalaihon mukaan lähipäivinä.

– Viime kesänä noin kymmenen hattulalaisyritystä palkkasi nuoren kesätyötuella. Toivomme saavamme ensi kesäksi lisää yrityksiä mukaan.

Kuntien työpaikkoja 80 nuorille

Myös kuntien kesätyöpaikkojen haku on käynnistynyt Hämeenlinnassa ja Janakkalassa sekä Hattulassakin lähipäivinä. Kunnallisia kesätyöpaikkoja on ollut viime vuosina tarjolla noin 80.

Hämeenlinnassa kaupunki on ulkoistanut kaupungin kesätyöpaikkojen Lasten liikunnan tuki ry:lle ja 4H-yhdistykselle.

4H-yhdistyksen lapsi- ja nuorisotyön koordinaattori Ilona Härö kertoo, että viime vuonna heidän kauttaan kaupungin kesätöihin palkattiin 40 nuorta ja 4H:n omaan Ikiomatyö-projektiin 30 nuorta.

Siiri Lankinen, 17 on hyödyntänyt Hämeenlinnan kaupungin kesätyöseteliä jo kaksi kertaa ja aikoo hakea sitä myös ensi kesäksi. Hän työskentelee paikallisella marjatilalla asiakaspalvelussa. Kuva: Riku Hasari
Siiri Lankinen, 17 on hyödyntänyt Hämeenlinnan kaupungin kesätyöseteliä jo kaksi kertaa ja aikoo hakea sitä myös ensi kesäksi. Hän työskentelee paikallisella marjatilalla asiakaspalvelussa. ”Kesätyö ja palkka on tosi tärkeää. En voisi kuvitellakaan olevani ilman kesätöitä”. Kuva: Riku Hasari

Hattulassa kesätyönhakijoita on ollut Rantalaihon mukaan enemmän kuin, mitä kunnan paikkoja on ollut tarjolla.

– Pyrimme tarjoamaan töitä kaksi viikkoa kaikille. Nuoret haluaisivat olla töissä pidemmän ajan, mutta näin saamme työllistettyä mahdollisimman monta nuorta.

Janakkalassa kesätöiden organisointi kuuluu nykyisin nuorisopalveluille, jonka työntekijät hoitavat myös haastattelun ja valinnat.

Saku Raassina,18 ei ole kesätöihin ehtinyt, sillä jääkiekkotreenit vievät kesäisin aikaa. Kuva: Riku Hasari
Saku Raassina,18 ei ole kesätöihin ehtinyt, sillä jääkiekkotreenit vievät kesäisin aikaa.” Kaverit ovat puhuneet kesätöistä, ja olen miettinyt, että olisi mukava itsekin mennä kesäksi töihin. Kirjoitan nyt keväällä, joten ensi kesänä pitää jotain töitä tehdä. Esimerkiksi päiväkoti ja liikuntakerhot kiinnostavat.” Kuva: Riku Hasari

Janakkalan kunnalla on kunnan työpaikkoihin vain yksi hakulomake, josta nuori valitsee mihin yksikköön hän haluaa työllistyä.

– Järjestämme kesätöistä infotilaisuuden sekä esimiehille että kesätyöntekijöille. Pidämme nuoresta huolta koko kesän, Okkonen kertoo.

Hattulassa nuorisopalvelut kerää kunnan avoimet työpaikat yhteen ja lähettää tiedot hakijoista eri kunnan yksiköille.

– Eri palvelut hoitavat itse haastattelut ja he ottavat suoraan yhteyttä nuoreen, Rantalaiho sanoo.

 Kuva: Riku Hasari
Veera Leikkaiselta, 18 on jäänyt tänä vuonna kesätyöhaku normaalia myöhempään kirjoitusten takia. ”Olen aikaisempina kesinä työskennellyt tuotantotyössä, johon minulla oli kahden viikon perehdyttämisjakso. Se oli hyvä, sillä silloin ei tullut oloa, että mitä täällä pitäisi tehdä. Opiskelun ohessa valmennan myös lapsia vikellyksessä. ” Kuva: Riku HAsari

Hattulassa nuorisotyöntekijät aikovat keväällä jalkautua yläkouluille ja lukioon kertomaan kesätyön hakemisesta ja tilaisuuksissa käydään yhdessä läpi hakulomakkeen täyttämistä.

Kesätyöseteli

Kunnan maksama tuki työnantajalle (y-tunnus), joka palkkaa nuoren kesätöihin.

Myönnetään 1996–2005 syntyneille 1.5.–30.8.2020 välisenä aikana ja ne myönnetään hakujärjestyksessä.

Yksi seteli/henkilö ja usein myös yrityksille myönnetään rajoitettu määrä kesäseteleitä.

Palkkaava yritys voi toimia muuallakin kuin nuoren kotikunnassa.

Nettopalkka tulee olla vähintään 500 euroa ja työn kesto 2–3 viikkoa.

Kesätyösetelin hakuaika Hämeenlinnassa ja Janakkalassa alkoi 27.1.

Hattulassa jaetaan kesätyötukea paikallisille yrityksille. Hakuaika alkaa lähipäivinä.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic