Kanta-Häme

Kesäteattereissa väki ikääntyy

Vaikka lapsi- ja nuorisoteattereilla menee periaatteessa hyvin, nuorten sitouttaminen pitkäjänteiseen harrastukseen teettää entistä enemmän töitä. Tätä mieltä on Suomen harrastajateatteriliiton tiedottaja Anne Palm.

– Lastenteattereita tarvitaan. Esimerkiksi monissa kesäteattereissa väki ikääntyy, sillä nuorista ja etenkin lapsista alkaa olla pulaa, hän sanoo.

Riihimäen nuorisoteatterin rehtori Sanna Saarela allekirjoittaa Palmin havainnon sitoutumisen vaikeudesta.

– Sitoutuminen on asia, jota (ilmaisutaidon lisäksi) opetamme lapsille täällä, hän sanoo.

Kun teatteriesitystä on ruvettu tekemään, ryhmästä ei voi noin vain jäädä pois, sillä jokaista tarvitaan.

Anne Palmin mukaan elokuvaharrastus on ajamassa nuorten ajankäytössä teatterin ohi. Kun kuvaaminen on tullut entistä helpommaksi, nuoret tekevät nykyään elokuvia sen sijaan että näyttelisivät teatterissa.

Elävä esitys …pitää otteessaan

Minkäänlaiseen synkkyyteen ei kuitenkaan Palmin ja Saarelan mukaan ole aihetta. Teatterin taika pitää otteessaan.

– Elävän teatterin viehätys on siinä, että esitys syntyy hetkessä. Siihen sisältyy aina tietty yllätyksellisyys, jota ei tavoita muualla, hän sanoo.

Riihimäen nuorisoteatteri on muutamassa vuodessa kasvanut Suomen suurimmaksi lapsi- ja nuorisoteatteriksi. Se tarjoaa taiteen perusopetusta Riihimäen lisäksi myös naapurikunnissa.

– Väkilukuun nähden huomattavan suuri osa riihimäkeläisistä nuorista on mukana nuorisoteatterissa, Saarela kehaisee.

Avajaiskulkue …vie Atomiin

Ensi viikonloppuna Nuorisoteatteri isännöi Suomen harrastajateatteriliiton Spotti-teatteritapahtumaa Riihimäellä.

Vuodesta 1978 eri puolilla Suomea järjestetty tapahtuma pidetään nyt seitsemättä kertaa Riihimäellä.

Mukaan on tulossa kymmenkunta teatteriryhmää eri puolilta maata. Esimerkiksi Lahden Timotei-teatterilla on tapahtumassa kolme esitystä. Myös isäntäteatteri osallistuu kahdella eri esityksellä.

Kanta-Hämeen teatteriharrastajista mukana ovat lisäksi Hausjärven yläaste ja lukio SupiSupi-musikaalinsa kanssa sekä Sirpale-teatteri Iittalasta, joka esittää nuorisonäytelmänsä Seuraavaan elämään.

Tapahtuman avajaiskulkue starttaa lauantaina 22.3. Riihimäen vanhalta kauppaoppilaitokselta ja vaeltaa kaupungin halki kauppakeskus Atomiin.

Siellä esiintyvät muun muassa Riihimäen musiikkiopiston puhallinorkesterit sekä Lasisoi-kuoro ja Talent Suomi 2009 -kilpailun voittanut temppuilija Motoriikkamiikka.

Esityksiä katsellaan viikonlopun aikana muun muassa Riihimäen teatterin, nuorisoteatterin sekä eri koulujen saleissa.

Aikuisille on ensimmäistä kertaa tarjolla draamaa ja pedagogiikkaa käsittelevä seminaari. Sen puhujina ovat irlantilainen psykologi ja nuorisoteatterin perustaja Patrik O’Dweyer sekä Riihimäen nuorisoteatterin perustaja, kasvatustieteen tohtori Timo Sinivuori. (HäSa)

Spotti. Lasten teatteripäivät Riihimäellä 22.–23.3.