Kanta-Häme

Kesäteatteri joutunee konkurssiin

Kesäteatteriesitykset uhkaavat loppua Hämeenlinnassa.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan esitys maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle on, että se ei myöntäisi Hämeenlinnan Kesäteatteriyhdistykselle sen hakemaa 90 000 euron lainaa.

Kahdelta viime kesältä yhdistykselle on kertynyt tappiota ja velkoja lainasumman verran.

Tänä kesänä kesäteatterilla oli enää 6 500 katsojaa, kun 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä katsojaluvut olivat kaksinkertaiset.

Töttölä ei ylläty

Kaupunginjohtajan päätösehdotus ei tule yllätyksenä Hämeenlinnan Kesäteatterin toiminnanjohtajalle Martti Töttölälle, joka myös istuu vihreiden valtuutettuna kaupunginvaltuustossa.

– En minä tästä perseelleni putoa, kun tiedän, mikä on kaupungin tämänhetkinen taloustilanne. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hämeenlinnan Kesäteatteri loppuu. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa.

Kaupunki suurin velkoja

Hämeenlinnan Kesäteatteriyhdistyksen puheenjohtaja Harri Laine sanoo, että kaupungin laina on ainoa mahdollisuus toiminnan jatkamiselle.

– Jos lainaa ei myönnetä, meillä ei ole muitakaan rahoituslähteitä. Silloin ei ole muuta mahdollisuutta kuin hakea yhdistys konkurssiin, jolloin nykyiset velkoja jäävät puille paljaille.

Suurin velkoja on Hämeenlinnan kaupunki, jolta yhdistys on saanut aikaisempina vuosina 20 000 euron lainan. Nyt yhdistys siis haki lisälainaa 70 000 euron verran. Kaupungille yhdistys on velkaa yhteensä noin 25 600 euroa, joista osa on Kaupunginpuiston vuokria kuluneelta tappiokesältä. Velkojia on yhteensä lähes 20.

Niminäyttelijöillä suosioon

Harri Laine harmittelee 25-vuotisen kesäteatteriperinteen katoamista, jos lainaa ei tipu.

– Todella surulliselta tuntuu lopettaa perinne, joka on tuottanut nautintoa sekä kaupunkilaisille että ulkopaikkakuntalaisille ja joka on sitonut mielekkääseen talkootyöhön kymmenittäin hämeenlinnalaisia.

Laineen mukaan kesäteatterin tulevaisuudennäkymät olivat pitkästä aikaa hyvät. Ensi kesänä yleisöä oli tarkoitus houkutella nimekkäillä näyttelijöillä ja hauskalla esityksellä. Mikko Kivinen on jo suostunut ohjaamaan Agapetuksen Syntipukin, jossa hän olisi myös näytellyt.

– Meillä on vahva usko siihen, että voisimme tulevaisuudessa jatkaa useamman vuoden ajan ja että tämä oli vain taloudellinen notkahdus, Laine sanoo.

Vuoden 2015 talousarvion yhdistys oli perustanut 10 000 katsojalle, 26 euron hintaiselle peruslipulle ja kaupungin 30 000 euron avustukselle. Tuloiksi se laski 250 000 euroa ja tulokseksi 25 000 euroa.

90 000 euron lainan yhdistys laski maksavansa takaisin neljässä vuodessa. (HäSa)