Kanta-Häme

Kesäteatteri kaatuu velkoihin

– Konkurssi se nyt on, siltä se haisee, sanoo Hämeenlinnan kesäteatterin toiminnanjohtaja Martti Töttölä.

Kaupunginhallitus päätti myöhään maanantai-iltana olla myöntämättä 90 000 euron lainaa kesäteatterille.

Kesäteatterin hallitus kokoontuu keskiviikkona päättämään, mitä tehdään, kun rahoitusta ei järjestynyt.

Töttölä on varma, ettei hallituksella ole halua hakea yksittäistä pankkilainaa, vaikka sitäkin Töttölän 25-vuotisen kesäteatteriuran aikana on tehty.

– Silloin oltiin nuoria ja pöhköjä. Onneksi nyt keneltäkään ei mene elinkeino eikä työpaikka.

Töttölälle kesäteatterista jää paljon iloisia muistoja ja hyviä ystäviä.

Konkurssi harmittaa lähinnä elinkeinoelämän puolesta. Esimerkiksi Vaakuna on joka kesä varannut noin 400 lippua. Töttölän mukaan kesäteatteri on tuonut kaupunkiin noin 200 teatteriyöpymistä vuosittain. Lisäksi kesätyöpaikat menevät noin 10–15 nuorelta, joita kesäteatteri on työllistänyt.

– Kesäteatterilla on ollut kesässä noin 25 esityspäivää, jotka ovat näkyneet elinkeinoelämässä. Olemme saaneet alueen yrittäjiltä paljon positiivista valoa, ja he ovat kannustaneet ja tukeneet. Nyt tässä kävi näin.

Töttölän mukaan kaupunginpuiston teatterirakennelmat ovat kunnossa ja siellä voi aivan hyvin joku muu alkaa pyörittää kesäteatteria.

Valkeakoski vetää

Hämeenlinnan seudulla on runsaasti kesäteattereita. Erityisesti harrastajateattereita, joilla on kesästä toiseen uskollinen katsojakunta.

Töttölä näkee, että konkurssissa kyse oli pudotuskilpailusta.

– Emme ole ensimmäinen emmekä viimeinen teatteri, jolle käy näin. Rahaa on niukalti.

Pirttikosken kesäteatterin monitoimimies, käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Seppo Holttinen on samaa mieltä pudotuspelistä. Se näkyy kesäteattereiden katsojaluvuissa.

– Valkeakosken kesäteatterista on tullut kova magneetti. Lisäksi nuorten saaminen asiakkaiksi on vaikeaa. Katsojat ovat ikääntyneitä ja arvostavat harrastajateatterin kotikutoisuutta.

Tuuloksen Ruuttanäyttämön teatteriosaston puheenjohtaja Taina Leppänen allekirjoittaa kilpailutilanteen. Tosin Tuuloksessa tilanne on parantunut, kun Hauholla toinen kesäteattereista on pitänyt taukoa.

– Näytelmävalinnat ja markkinointi ovat tärkeitä.

Varman päälle klassikkoja

Kantakaupunkiin jää vielä toinen kesäteatteri, Aulangon graniittilinna, jossa kesäteatteria pyörittää Miniteatteri. Esitykset ovat lastenteatteria.

– Kyllähän tämä huolta herättää, kun kulttuuripuolelta säästetään koko ajan, sanoo toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi.

Hän sanoo Graniittilinnasta muodostuneen jo instituution, joten sen puolesta hän ei ole huolissaan. Myllyniemi puhuu kuitenkin paljon ohjelmistosta ja sen merkittävyydestä.

– Nimi ja teos ovat älyttömän tärkeitä. Katsojat ovat perinneuskovaisia ja haluavat mennä katsomaan ”turvallisia” esityksiä. Kesäteatterissa pitää ajatella varman päälle ja tehdä taiteelliset kokeilut joskus muulloin pienemmällä volyymilla. Klassikkohittejäkin voi tehdä satsaamalla niihin taiteellisesti. (HäSa)